15. jun, 2020

Waar moet je dan beginnen als je zolang niets geschreven hebt? Ik begin maar met een korte update over afgelopen jaar.

Vorig jaar zijn we verhuisd van Sint Jacobiparochie naar Sexbierum. Ik heb nog meegedaan aan Agen, Barcelona en SInt Vincent, maar na Barcelona was het echt klaar op het oude adres aan de van Wijngaardenstraat. Toen ik op Barcelona zat te wachten woonden we er al niet meer en dan kan je rustig afscheid nemen. Het voelde heel gek om daar te zitten en geen vrouw en kinderen om me heen te hebben. Ik was er al snel over uit, zo wil ik het nooit. Duivensport is bij mij ook een onderdeel van het gezin. Dit gaat ongemerkt en ook al loopt niet iedereen de deur plat bij de duifjes, het hoort allemaal bij elkaar. Het zijn je vertrouwde actoren in je dagelijks leven, ook als je op de duiven zit te wachten.

Ik heb het oude hok laten staan, meeverkocht met het huis. Het huis waren we vlot kwijt en de duiven konden snel naar Sexbierum want ik had een mooi hok kunnen kopen in de omgeving Almelo. Met een kraan is het hok in zijn geheel op en van de vrachtwagen gehaald en op zijn nieuwe plek neergezet.

De duiven had ik al  uitgeselecteerd en ik heb 8 en 4 kweekkoppels samengesteld. 8 A-koppels en 4 kweekkoppels met kinderen van "Johan" en "Dirk". Ik wil graag dat dit de rode draad gaat worden door mijn kolonie gekruist met andere aankopen of goede vliegers. Afgelopen winter zijn er een aantal zeer gerichte aankopen naar Sexbierum verhuisd. 

Half januari ben ik maar eens gaan koppelen. Wilde ook niet te vroeg al jongen hebben, maar wel meedoen op de jonge duivenvluchten en de natour. Inmiddels heb ik een ploeg jongen voor de jonge duivenvluchten van +/- 90 stuks en +/- 30 stuks voor de natour. Een mooi begin van een nieuwe story in het Buwalda marathon verhaal. Het doel is om volgend jaar een ochtendlossing en twee middaglossingen mee te doen. Vermoedelijk Agen/Periguex en Bergerac. Mede omdat Orange niet meer vervlogen wordt(snik). Ik zit niet vast aan bepaalde vluchten, maar op dit moment is dit het plan. Eerst maar eens inkorven op Heino op 10 juli en voor het eerst na een jaar niet ingekorfd te hebben weer eens meedoen. IK heb er erg veel zin in en kijk uit naar de eerste aankomsten. Ik heb er ook een 15 tal dagfondduifjes bijzitten van mijn vader en Willem om volgend jaar ook eens te proberen. 

De verzorging van de jongen is hier simpel. Water, voer, grit, groenvoer en eivoer. 1 maal daags in de ochtend een training omstreeks 8 uur en de rest van de dag lekker in de zon liggen. 

Tot zover de update. Op de foto zien jullie mijn nieuwe hok en de jonge duiven nadat ze getraind hadden afgelopen zaterdag. Foto is genomen door John Logeman die zes duifjes kwam brengen. 

27. jul, 2019

Als duivenliefhebber ga je af en toe toch struinen op het internet. Eens even kijken wie er wat schrijft en of er nog wat nieuws onder de zon is. Nu moet ik zeggen dat ik al erg veel stukken gelezen heb en ook veel zal blijven lezen. Ik steek er echter zelden maar iets van op. Al die programmaspelers die het toch nooit eens zijn met welk bestuur je er ook neer zet. Ze zijn het zelfs niet eens met de wind, uhm.... daar kan niemand wat aan doen. Het schijnt dat dat elders geregeld wordt. Zo kom ik op het eeuwige geleuter over wel of niet op zondag klokken. Het kan mij echt niets schelen wie er wel of niet op zondag klokt, maar het zielig vinden voor iemand dat een vlucht uitgesteld wordt vind ik wel erg ver gaan. Ik zou zeggen, koop een dagboek zoals ze dat vroeger deden en hou het lekker voor jezelf. Daarbij hou je tegenwoordig lekker je punten als er op zondag een vlucht is, ik zou zeggen laten we allemaal maar "Nee" invullen bij: klokt u op zondag? Als ik dat schrale geneuzel lees ben ik toch blij dat ik overnacht speel. Zie je ergens een blog van een overnachter die het heeft over moeilijke vluchten of enorme fouten bij lossingen? Tuurlijk niet!!! Wij korven zelf in en nemen daarbij een risico. We korven in omdat we willen concoursen dat weekend en niet om geleuter over wat voor fronten dan ook te horen. Ik als overnachter vind het prachtig dat een concours niet binnen een paar uur gelopen is. Het kan mij niet laat genoeg worden. Ik en ik denk velen met mij leef voor dit soort vluchten. Er komen altijd soldaten terug  van het front las ik laatst in een ZLU uitslag en zo is het toch? Ik ben op zoek naar de soldaten die terugkeren en niet de gesneuvelden. Heren programmaspelers, bemoei u niet met de lossingen en concoursen van ons overnachters. Blijf lekker zemelen over verkeerde ligging, windgevoeligheid en verkeerde besturen. Dat is namelijk hetgene dat de duivensport nodig heeft. Ik erger me overigens nooit aan dat soort stukjes, maar wel als "ze"  iets vinden van de overnacht. Dat is hetzelfde als Mark Rutte zou zeggen dat Jesse Klaver een totaal verkeerd verkiezingsprogramma heeft.

 

Ik heb een hok gekocht vorige week en binnen nu en een maand zou dat in Sexbierum moeten kunnen arriveren. Op dit hok zouden een 100 jongen moeten kunnen zitten. Een moi begin van een nieuwe fondepisode op de Buwalda manier, de Klaas Buwalda manier. De voorbereidingen zijn getroffen en ik hoop op een mooie start volgend jaar. Lekker relaxed duiven houden en wat het vliegprogramma wordt? Ik zie het wel en ik maak me niet druk. Ik korf in wanneer ik denk te moeten inkorven en trek mijn eigen plan. Niemand vult voor mij iets in en dat is het mooie aan de mens, wij kunnen kiezen. Ik kies voor wat mij bij mij past en wie dat programma samenstelt en waar de wind vandaan komt en of het 40 graden is of 15 graden, maakt mij niet uit. Mijn duiven zijn daar klaar voor, althans de duiven die ik hebben wil en daar focus ik me op. Mijn duiven en niet die van mijn neef of dorpsgenoot. Mijn duiven, mijn programma, mijn leven, mijn systeem en mijn vluchten.

Felicitaties gaan uit naar Hans Bos met de 1e van Dax. Geweldig voor deze man. Van harte gegund!!

Tot de volgende! Voorlopig geen duivenspel, maar richten op een hok neerzetten en kweken en dan het jonge duivenspel, althans...Jonge duiven inkorven..

 

14. jul, 2019

Daat waar een ieder reikhalzend uit heeft gekeken naar de vlucht der vluchten, werd er ook in Sint Jacobiparochie voor de laatste keer de antenne neergelegd. Een antenne neerleggen voor 1 duif voelt toch een beetje raar. Ik ben niet echt een liefhebber die snel aan een vlucht mee zou doen met 1 duif. Maar ach, je wilt Barcelona toch niet overslaan? Sinds ik vorig jaar een keer mee heb gedaan en een niet onverdienstelijk duifje klokte op de 450e Nationaal op 1351 kilometer ben ik verkocht. Het is niet te vergelijken met welke vlucht ook. Al vind ik St.VIncent en vraag me niet waarom, maar ook Cahors en Perigueux iets magisch hebben. Toch is Barcelona een soort toverwoord waar bij mij alle haren op mijn arm ineens recht overeind gaan staan. Ik had met het thuisfront afgesproken om na Sint Vincent alleen nog Agen en Barcelona te vliegen, terwijl ik er drie geweldig voor had zitten voor Cahors. Ik heb me gelukkig in kunnen houden en mijn 188 ingekorfd op de monstervlucht van 1351 kilometer. Hij had het toch vorig jaar ook gedaan, dus waarom niet nog een keer. Na een zaterdagavond wachten en slechts vier duiven door van de 139 in de sector ging ik zondag vroeg zitten. Om 10.04 kwam hij er aan als een flits, net als vorig jaar, Hij was er weer en  vliegt dit jaar een 383e Nationaal ZLU. Wat een monsterduif die dit kan op zo'n afstand en dan twee jaar achter elkaar. Helaas mag ik niet twee vaasjes ophalen voor de langste afstand, want er zat een duif op 1 kilometer verder rond dezelfde tijd. Mag de pret uiteraard niet drukken en er zijn vele hokken die nooit een duif gezien hebben. Ik kon het klepje mooi dicht doen en weer huiswaarts keren. Een mooie duif op Barcelona en een 90e Nationaal ZLU op Agen, naast een 17e NPO Sint Vincent stemt mij tevreden. Volgend jaar gaan we weer mooi rustig opbouwen met een hok vol jonge duiven. Een mooi stel van Coen van Haarlem, Peter Jaarsma zijn Sam de Jong duiven en een aardig clubje uit mijn eigen kweekhok en dan moet het weer goedkomen. Ik heb me op het kweekhok alleen nog gericht op de lijnen van Johan, Dirk en Famke in combinatie met de Coen van Haarlem Barcelona toppers. Daarbij een menging van een duif van Jan Grootoonk. Wil het geval niet dat ik deze duif op een veiling kocht corig jaar voor 100 euro en laat nou net de moeder van deze duif een 1e NPO Cahors vliegen vorig weekend. Wat een Jackpot! Dat laat maar weer eens zien dat je soms wat geluk nodig hebt. We ween natuurlijk nog niks van de kweekwaarde van deze duif, maar lekker is het wel. Tot de volgende!

3. jul, 2019

De titel zegt het al, ik heb meegedaan aan Agen ZLU. In verband met de verhuizing weinig tijd voor de duiven en daarom heb ik besloten om twee ZLU vluchten mee te doen en de middaglossing te laten voor wat het is. Ik had een mooie afsluiter op SInt Vincent en deze duifjes hebben hun plekje op het nieuwe adres wel verdiend. Alhoewel het wel moeilijk was om ze gisteren niet in te korven op Cahors. Ze zaten net weer op een weekje broeden en helemaal bol. Met pijn in het hart heb ik besloten om ze niet in te korven en rustig aan te doen en aan vrouw, kind en nieuwe onderneming te denken. Vanaf 1 juli ben ik samen met mijn vrouw namelijk zelfstandig ondernemer in de zorg. We zijn nu dus echt begonnen!! Fantstisch en het voelt allemaal erg goed. Het is een hoop geregel in de eerste week, maar ik heb nog tijd kunnen vinden om Agen op te wachten en Barcelona mee te doen. Mijn dank gaat uit naar Cees Bruinsma die mijn Barcelona doffer heeft meegenomen om in te korven en tevens naar Wiebe Westra die iedere keer speciaal voor mij naar de club komt om de antenne mee te geven zodat in kan inkorven in Nieuwleusen. Inmiddels is Drachten namelijk verleden tijd als ZLU inkorfcentrum en is Nieuwleusen het dichtsbijzijnde lokaal. Ik hoop dat dat de komende tijd nog gaat veranderen, want dit is wel een enorme reisafstand om in te korven. Niets afdoende aan de gezelligheid daar, een erg leuk inkorfcentrum met superaardige mensen die je aan alle kanten willen helpen. WIllem Mulderij en Dani Kreileman wil ik daar hartelijk voor bedanken!! 

 

Agen was een pittige vlucht, maar al snel kwam het bericht binnen dat Coen van Haarlem twee jaarlingen draaide om 09.30 in de ochtend. Hij had 87 jaarlingen in concours en draaide een 6e en 7e Nationaal. De 6e Nationaal bij hem op het hok en de eerste duif die hij thuis krijgt is een kind van mijn Johan, die in 2016 een 1e Nationaal Orange vloog. Deze duif kan dus ook kweken!! Super om te weten en blij dat ik me geconcentreerd heb om zoveel mogelijk kinderen van Johan op mijn kweekhok te krijgen. Zelf vlieg ik op maar liefst 1097 kilometer met een jaarling een 70e Nationaal ZLU. Deze machtige doffer is een kind uit Dirk, die zelf ook al teletekst vloog op Orange, en al eerder bewees een goede kweker te zijn. Dirk en Johan hebben dezelfde lijn aan vaderskant. Al met al een lekker weekend met mooie prestaties bij mij op het hok en ook bij anderen met duiven van mijn afkomst. Op naar Barcelona waar ik 1 doffer ingekorfd heb die vorig jaar ook al een 450e Nationaal ZLU Barcelona vloog. Spannend weekend voor de boeg en dan is het voorlopig gebeurd met de duiven. Op naar het nieuwe adres en volgend jaar weer met jonge duiven beginnen. Lekker rustig jaar voor de boeg op duivensportgebied. Nu nog niet aan denken want de Barcelonakriebels zijn overal te voelen!!

 

Tot de volgende

19. jun, 2019

Sint VIncent 2014 is de laatste overnachtvlucht die ik niet mee heb gedaan de laatste jaren. Toen vond ik het prima, ik was er immers nog niet aan toe. Mijn oudste duiven waren toen van 2012 en naar mijn mening kon je niet met duiven van twee jaar oud naar Sint Vincent. Inmiddels doe ik al weer vijf jaar achter elkaar iedere overnachtvlucht mee en af en toe heb ik het laatste jaar een ZLU vlucht meegepakt. Vorig jaar zelfs Barcelona mee mogen doen en met succes. Dit jaar zou ik gaan verhuizen in april en zou het niet mogelijk zijn om nog met duiven te spelen. Echter de verhuizing werd iets uitgesteld en ik kon toch Limoges en Sint Vincent meedoen en na dringend overleg zit ook Agen en Barcelona er nog in dit jaar. Periguex hoort daar dus niet bij. Ik heb dit weekend dus geen duiven mee. Ik vind het verschrikkelijk!! Vandar de titel "Mwaaaah", dat is namelijk wat ik denk als ik op compuclub zie hoeveel duiven er onderweg zijn en dat daar niks van mij bij zit. Ik zal me er achter aan over moeten geven. Immers volgend jaar is het alleen nog vliegen met de jonge duiven en 2021 zal het hooguit twee vluchten zijn en in 2022 kan ik er weer een paar meer meedoen en waarschijnlijk pas in 2023 ben ik weer terug. Het zal weer een lange weg worden, maar het is niet anders. Ik heb wel de tijd om mijn hobby te beoefenen straks. De tijd die ik afgelopen jaren absoluut niet had en tot mijn ergernis kon ik niet doen wat ik wilde. Het is echter moeilijk om niet in te korven met deze prachtige weersvoorspellingen en mijn duiven die de vorm te pakken hebben. Je ziet het aan alles en dat is goed te zien, maar dan wil je ook meedoen. Ik had er denk een aantal geweldig klaar voor, maar helaas. Alles dat overblijft is de droom en illusie. Nu volledig richten op Agen, ook wel een mooi idee. Er gaan 11 duiven heen en de week er na gaan er nog 2 naar Barcelona en vermoedelijk 2 a 3 naar Cahors. Dan is het afgelopen met de duivensport van Klaas Buwalda vanuit SInt Jacobiparochie en komt er een einde aan een tijdperk met mooie prestaties. Een 1e Nationaal waar ik altijd van droomde en een top 450 notering op d ZLU van Barcelona. Meerdere teletekstnoteringen en atleten die voor hun baas door het vuur gingen. Duifjes bedankt!!! 

 

Afgelopen weekend een prachtige vlucht gehad vanuit Sint Vincent. Waarbij het op Limoges leek alsof ze mijn duiven een tijdje vast hadden gehouden om vervolgens met zijn allen binnen no time thuis te komen ging het op Sint Vincent allemaal goed. Je zou denken dat er iets mis is gegaan tijdens de lossing, maar wellicht hadden mijn duiven het gewoon nog even niet. Mijn duiven waren prachtig en kwamen aan op: 12.26, 12.42, 12.45, 12.46, 13.00, 13.11 etc. etc. Laatste duif thuis op zondagochtend vroeg. Hoe kan het dat mijn duiven een paar uur te laat komen en dan achter elkaar. Eerste duif valt hier om 18.35 van SInt Vincent en vliegt een 16e NPO en 42e Nat. Sector 4. Prima!! Om 19.30 en 20.20 komen mijn tweede en derde duif aan van de vier gezette duiven. Op dat moment zijn er nog zeer gerenomeerde liefhebbers die alleen nog maar een glas bier hebben gezien en geen enkele veer over de antenne hebben zien lopen. Dit zegt voor mij genoeg over LImoges. Het waren namelijk dezelfde duiven die ook op Limoges mee waren en die kunnen het dan niet op LImoges, maar ineens wel op Sint Vincent??  Leuk detail is dat mijn eerste duif dezelfde vader heeft als de 4e NPO Sint Vincent van Roelof van Looij, die deze editie nog maar eens op zijn naam schreef. De moeder is de invloed van mijn eigen gecombineerde lijn tussen Hodor en lijn DIrk. Nu op naar Agen en komend weekend maar even door zien te komen. Afkicken geblazen.