14. jul, 2019

Daat waar een ieder reikhalzend uit heeft gekeken naar de vlucht der vluchten, werd er ook in Sint Jacobiparochie voor de laatste keer de antenne neergelegd. Een antenne neerleggen voor 1 duif voelt toch een beetje raar. Ik ben niet echt een liefhebber die snel aan een vlucht mee zou doen met 1 duif. Maar ach, je wilt Barcelona toch niet overslaan? Sinds ik vorig jaar een keer mee heb gedaan en een niet onverdienstelijk duifje klokte op de 450e Nationaal op 1351 kilometer ben ik verkocht. Het is niet te vergelijken met welke vlucht ook. Al vind ik St.VIncent en vraag me niet waarom, maar ook Cahors en Perigueux iets magisch hebben. Toch is Barcelona een soort toverwoord waar bij mij alle haren op mijn arm ineens recht overeind gaan staan. Ik had met het thuisfront afgesproken om na Sint Vincent alleen nog Agen en Barcelona te vliegen, terwijl ik er drie geweldig voor had zitten voor Cahors. Ik heb me gelukkig in kunnen houden en mijn 188 ingekorfd op de monstervlucht van 1351 kilometer. Hij had het toch vorig jaar ook gedaan, dus waarom niet nog een keer. Na een zaterdagavond wachten en slechts vier duiven door van de 139 in de sector ging ik zondag vroeg zitten. Om 10.04 kwam hij er aan als een flits, net als vorig jaar, Hij was er weer en  vliegt dit jaar een 383e Nationaal ZLU. Wat een monsterduif die dit kan op zo'n afstand en dan twee jaar achter elkaar. Helaas mag ik niet twee vaasjes ophalen voor de langste afstand, want er zat een duif op 1 kilometer verder rond dezelfde tijd. Mag de pret uiteraard niet drukken en er zijn vele hokken die nooit een duif gezien hebben. Ik kon het klepje mooi dicht doen en weer huiswaarts keren. Een mooie duif op Barcelona en een 90e Nationaal ZLU op Agen, naast een 17e NPO Sint Vincent stemt mij tevreden. Volgend jaar gaan we weer mooi rustig opbouwen met een hok vol jonge duiven. Een mooi stel van Coen van Haarlem, Peter Jaarsma zijn Sam de Jong duiven en een aardig clubje uit mijn eigen kweekhok en dan moet het weer goedkomen. Ik heb me op het kweekhok alleen nog gericht op de lijnen van Johan, Dirk en Famke in combinatie met de Coen van Haarlem Barcelona toppers. Daarbij een menging van een duif van Jan Grootoonk. Wil het geval niet dat ik deze duif op een veiling kocht corig jaar voor 100 euro en laat nou net de moeder van deze duif een 1e NPO Cahors vliegen vorig weekend. Wat een Jackpot! Dat laat maar weer eens zien dat je soms wat geluk nodig hebt. We ween natuurlijk nog niks van de kweekwaarde van deze duif, maar lekker is het wel. Tot de volgende!

3. jul, 2019

De titel zegt het al, ik heb meegedaan aan Agen ZLU. In verband met de verhuizing weinig tijd voor de duiven en daarom heb ik besloten om twee ZLU vluchten mee te doen en de middaglossing te laten voor wat het is. Ik had een mooie afsluiter op SInt Vincent en deze duifjes hebben hun plekje op het nieuwe adres wel verdiend. Alhoewel het wel moeilijk was om ze gisteren niet in te korven op Cahors. Ze zaten net weer op een weekje broeden en helemaal bol. Met pijn in het hart heb ik besloten om ze niet in te korven en rustig aan te doen en aan vrouw, kind en nieuwe onderneming te denken. Vanaf 1 juli ben ik samen met mijn vrouw namelijk zelfstandig ondernemer in de zorg. We zijn nu dus echt begonnen!! Fantstisch en het voelt allemaal erg goed. Het is een hoop geregel in de eerste week, maar ik heb nog tijd kunnen vinden om Agen op te wachten en Barcelona mee te doen. Mijn dank gaat uit naar Cees Bruinsma die mijn Barcelona doffer heeft meegenomen om in te korven en tevens naar Wiebe Westra die iedere keer speciaal voor mij naar de club komt om de antenne mee te geven zodat in kan inkorven in Nieuwleusen. Inmiddels is Drachten namelijk verleden tijd als ZLU inkorfcentrum en is Nieuwleusen het dichtsbijzijnde lokaal. Ik hoop dat dat de komende tijd nog gaat veranderen, want dit is wel een enorme reisafstand om in te korven. Niets afdoende aan de gezelligheid daar, een erg leuk inkorfcentrum met superaardige mensen die je aan alle kanten willen helpen. WIllem Mulderij en Dani Kreileman wil ik daar hartelijk voor bedanken!! 

 

Agen was een pittige vlucht, maar al snel kwam het bericht binnen dat Coen van Haarlem twee jaarlingen draaide om 09.30 in de ochtend. Hij had 87 jaarlingen in concours en draaide een 6e en 7e Nationaal. De 6e Nationaal bij hem op het hok en de eerste duif die hij thuis krijgt is een kind van mijn Johan, die in 2016 een 1e Nationaal Orange vloog. Deze duif kan dus ook kweken!! Super om te weten en blij dat ik me geconcentreerd heb om zoveel mogelijk kinderen van Johan op mijn kweekhok te krijgen. Zelf vlieg ik op maar liefst 1097 kilometer met een jaarling een 70e Nationaal ZLU. Deze machtige doffer is een kind uit Dirk, die zelf ook al teletekst vloog op Orange, en al eerder bewees een goede kweker te zijn. Dirk en Johan hebben dezelfde lijn aan vaderskant. Al met al een lekker weekend met mooie prestaties bij mij op het hok en ook bij anderen met duiven van mijn afkomst. Op naar Barcelona waar ik 1 doffer ingekorfd heb die vorig jaar ook al een 450e Nationaal ZLU Barcelona vloog. Spannend weekend voor de boeg en dan is het voorlopig gebeurd met de duiven. Op naar het nieuwe adres en volgend jaar weer met jonge duiven beginnen. Lekker rustig jaar voor de boeg op duivensportgebied. Nu nog niet aan denken want de Barcelonakriebels zijn overal te voelen!!

 

Tot de volgende

19. jun, 2019

Sint VIncent 2014 is de laatste overnachtvlucht die ik niet mee heb gedaan de laatste jaren. Toen vond ik het prima, ik was er immers nog niet aan toe. Mijn oudste duiven waren toen van 2012 en naar mijn mening kon je niet met duiven van twee jaar oud naar Sint Vincent. Inmiddels doe ik al weer vijf jaar achter elkaar iedere overnachtvlucht mee en af en toe heb ik het laatste jaar een ZLU vlucht meegepakt. Vorig jaar zelfs Barcelona mee mogen doen en met succes. Dit jaar zou ik gaan verhuizen in april en zou het niet mogelijk zijn om nog met duiven te spelen. Echter de verhuizing werd iets uitgesteld en ik kon toch Limoges en Sint Vincent meedoen en na dringend overleg zit ook Agen en Barcelona er nog in dit jaar. Periguex hoort daar dus niet bij. Ik heb dit weekend dus geen duiven mee. Ik vind het verschrikkelijk!! Vandar de titel "Mwaaaah", dat is namelijk wat ik denk als ik op compuclub zie hoeveel duiven er onderweg zijn en dat daar niks van mij bij zit. Ik zal me er achter aan over moeten geven. Immers volgend jaar is het alleen nog vliegen met de jonge duiven en 2021 zal het hooguit twee vluchten zijn en in 2022 kan ik er weer een paar meer meedoen en waarschijnlijk pas in 2023 ben ik weer terug. Het zal weer een lange weg worden, maar het is niet anders. Ik heb wel de tijd om mijn hobby te beoefenen straks. De tijd die ik afgelopen jaren absoluut niet had en tot mijn ergernis kon ik niet doen wat ik wilde. Het is echter moeilijk om niet in te korven met deze prachtige weersvoorspellingen en mijn duiven die de vorm te pakken hebben. Je ziet het aan alles en dat is goed te zien, maar dan wil je ook meedoen. Ik had er denk een aantal geweldig klaar voor, maar helaas. Alles dat overblijft is de droom en illusie. Nu volledig richten op Agen, ook wel een mooi idee. Er gaan 11 duiven heen en de week er na gaan er nog 2 naar Barcelona en vermoedelijk 2 a 3 naar Cahors. Dan is het afgelopen met de duivensport van Klaas Buwalda vanuit SInt Jacobiparochie en komt er een einde aan een tijdperk met mooie prestaties. Een 1e Nationaal waar ik altijd van droomde en een top 450 notering op d ZLU van Barcelona. Meerdere teletekstnoteringen en atleten die voor hun baas door het vuur gingen. Duifjes bedankt!!! 

 

Afgelopen weekend een prachtige vlucht gehad vanuit Sint Vincent. Waarbij het op Limoges leek alsof ze mijn duiven een tijdje vast hadden gehouden om vervolgens met zijn allen binnen no time thuis te komen ging het op Sint Vincent allemaal goed. Je zou denken dat er iets mis is gegaan tijdens de lossing, maar wellicht hadden mijn duiven het gewoon nog even niet. Mijn duiven waren prachtig en kwamen aan op: 12.26, 12.42, 12.45, 12.46, 13.00, 13.11 etc. etc. Laatste duif thuis op zondagochtend vroeg. Hoe kan het dat mijn duiven een paar uur te laat komen en dan achter elkaar. Eerste duif valt hier om 18.35 van SInt Vincent en vliegt een 16e NPO en 42e Nat. Sector 4. Prima!! Om 19.30 en 20.20 komen mijn tweede en derde duif aan van de vier gezette duiven. Op dat moment zijn er nog zeer gerenomeerde liefhebbers die alleen nog maar een glas bier hebben gezien en geen enkele veer over de antenne hebben zien lopen. Dit zegt voor mij genoeg over LImoges. Het waren namelijk dezelfde duiven die ook op Limoges mee waren en die kunnen het dan niet op LImoges, maar ineens wel op Sint Vincent??  Leuk detail is dat mijn eerste duif dezelfde vader heeft als de 4e NPO Sint Vincent van Roelof van Looij, die deze editie nog maar eens op zijn naam schreef. De moeder is de invloed van mijn eigen gecombineerde lijn tussen Hodor en lijn DIrk. Nu op naar Agen en komend weekend maar even door zien te komen. Afkicken geblazen.

30. mei, 2019

Ga je nog weer eens een stukje schrijven? Hoe gaat het met je, ik zie je nergens meer? Gaat alles wel goed met je? Een aantal vragen die ik de afgelopen maanden vaak voorbij heb zien komen of aan heb moeten horen. IK begrijp het hoor, jullie verwachten natuurlijk dat ik zoals eerder regelmatig een stukje schrijf. Maar ik kan wel zeggen dat ik er niet zoveel zin in had en waarom zou ik me dan verplichten om iets op te schrijven. Ik doe dit tenslotte voor mijn plezier en niet omdat het moet. Tevens zijn wij het afgelopen jaar bezig geweest om zelfstandig ondernemer te worden en vanaf 1 juli mag ik zeggen dat we de trotse eigenaars worden van een Thomashuis. Wij worden enorm blij van dit dankbare werk en hebben er samen met het team enorm veel zin in om aan die klus te beginnen. Dit betekent dat de duiven straks op een zeer laag pitje komen te staan om vervolgens een paar jaar later weer vol op te laaien. Plan is om dit jaar nog een paar vluchten mee te doen en ach misschien ook wel alleen Limoges, ik zie wel. In 2020 kweek ik weer jongen en zal ik ze zo goed mogelijk door hun geboortejaar proberen te loodsen. Momenteel kweek ik volop jongen uit mijn uitgedunde kweekstal. Het kweekhokk draait voornamelijk nog om Johan, Famke, Dirk, Aisha met een aantal aanvulling van Coen van Haarlem uit samenkweek met zijn Barcelonatoppers en de Superkweker. Tevens een mooie rode van Jan Grootoonk uit zijn 15 en 17e Nat uit de lijn van de 3e Nat. Pau. 

 

Ik heb op LImoges twaalf duiven ingekorfd en dat zijn al mijn oude duiven. Ik zou dit jaar niet meer meevliegen en had alleen de beste vliegers overgehouden met het idee om daar wellicht nog wat uit te kweken volgend jaar. Toen de verhuizing iets uitgesteld werd begon het toch weer te kriebelen. Kijken hoe het gaat op Limoges. Over het algemeen een niet te voorspellen vlucht. Het lijkt prachtig weer te worden en dat is in ieder geval mooi voor de eerlijke kansen die er dan zijn. Een ieder succes en tot de volgende!!!

22. jul, 2018

 

Wie ooit een duif van Barcelona heeft geklokt in Nederland begrijpt meteen wat ik bedoel met deze titel. Voor mij is dit jaar geen topjaar zoals ik deze jaren wel beleefde in 2015 en 2016. Terugkijken is af en toe leuk, maar je wil elke vlucht weer een vroege pakken. Dit heb ik geprobeerd op Dax en Barcelona vorig weekend. Dax werd een teleurstelling, maar was ook een gok met drie middelmatige duiven. Ik had mijn betere duiven op Barcelona gezet. De verwachting was dat er op zondagavond wellicht een duifje door zou kunnen komen, maar er werd al druk gespeculeerd bij het inkorven over de grotere kans dat de duiven een dag later zouden vallen op de maandag. Zondagavond klokte Kees Bruinsma een steenvroege duif op 1350 kilometer, fantastisch voor hem!!! De vreugde was enorm bij zowel Kees als zijn vader Anne. Nogmaals gefeliciteerd met de 1e  van de sector en de 84e nationaal ZLU. De volgende ochtend was ik al vroeg uit de veren en ik hoefde niet lang te wachten of een flits van een kras doffer die op de antenne valt. De “188” drukt af om 06.05.08 en speelt daarmee de 4e Provinciaal en de 456e Nationaal ZLU. Een geweldige prestatie op deze afstand, hij speelt tevens de 2e in de Friese Fondclub. Deze doffer was ook al mijn eerste van Limoges en kan dus wel wat. Een week later was het de beurt aan de Orange ploeg om te laten zien wat ze kunnen. Ik had vijf jaarlingen ingekorfd en zij hadden geen moeite met deze afstand. Mijn eerste duif is een jaarling, een kleinkind van de superkweker van Coen van Haarlem. Hij heeft daarmee meteen zijn plekje verdiend voor volgend jaar met een 60e NPO een prima resultaat. Daarna komen nog twee jaarlingen en vervolgens is het de beurt aan de ouderen van het hok. De volgende ochtend kan de klep dicht en zijn ze allemaal weer terug. Hoewel het een zwaar jaar is wordt er werkelijk bij mij bijna geen duif verspeeld. Alleen van Perigueux zijn er nog een paar onderweg en ik mis nog 1 van Barcelona.

Gisteren even de jonge duiven bij mijn vader aan zien komen, blijft prachtig. Heit klokt weer eens een vroege duif en speelt de 2e in het samenspel, kort gevolgd door broer Willem met een 3e en 4e in het samenspel. Vervolgens ben ik rond 17.00 uur maar eens naar Willem getogen om de duiven op te wachten van Chateauroux. We hadden het als over de 16-654. Dit is echt een ongelooflijke topduif. Als je die in de hand krijgt voel je je gewoon even gelukkig om vervolgens te bedenken dat deze duif niet van jou is. Op Chalons en Champagne vloog hij al eens een kwartier los in de kuststrook. Hij stond tot gisteren dan ook 4e asduif dagfond in de afdeling. Om 18.18 komt hij er weer aanvliegen in 1 streep recht naar het hok. Even 11 uurtjes gebeukt en daar is hij weer. Onvoorstelbaar, maar nog zo rond als een kogel in de hand na deze wereldprestatie. Willem klokt er vervolgens zes in een uurtje en dat terwijl de meeste melkers nog op hun eerste duif staan te wachten. Deze zes duiven spelen allen bij de eerste 12 van de kuststrook. Het lijkt op deze vlucht allemaal te lukken met de eerst getekende voorop, tevens de kanshebber op asduif dagfond na dit weekend. Morgen zullen we weten of Willem op het hoogste schavot mag gaan staan op elk onderdeel op de dagfond. Heit klokt ook weer een prima duif om 19.08 en stond tot vandaag 2e in de afdeling, afwachten wat er morgen uit de bus komt rollen als eindstand. Ik heb groot respect voor de enorme inzet die deze twee liefhebbers hebben getoond dit jaar. Denk niet dat het vanzelf komt, het was echt hard werken, maar het resultaat mag er zijn. Alvast gefeliciteerd voor beide!!

Ik ga me voorbereiden op Bergerac, Cahors en wellicht nog Perpignan. De ZLU trekt toch wel meer en ach nog een kansje extra op een dagsucces. We gaan ons best doen! Tot de volgende.