13. dec, 2015

Kampioenschappen en natuurlijke methode

Afgelopen weekend was een weekend waar ik weer op mocht komen draven bij een aantal prijsuitreikingen. De prijsuitreiking van de Afdeling Friesland ’96 en de huldiging van de kampioenen van sector 4. Ik weet nog dat we in de tijd dat mijn vader nog secretaris was van Friesland ’96 met het hele gezin om tafel zaten om de uitnodigingen klaar te maken. Iemand deed ze in de enveloppe, de ander vouwde de uitnodiging, weer een ander deed de postzegel er op en als laatste plakte iemand de enveloppe dicht. Niemand had er zin in maar je deed het gewoon, het was vanzelfsprekend. Tijdens het vouwen zag ik alle grote namen voorbij komen en droomde ik weg en stelde me voor dat mijn naam op een uitnodiging zou komen te staan. Ik ben dan ook erg trots op het feit dat ik nu dit jaar bij de kampioenen van de afdeling behoor. Wel is het jammer dat de meeste overnachters niet de moeite nemen om hun beker in ontvangst te nemen en ik uiteindelijk alleen met Jan Grootonk op het podium stond. Het was een erg geslaagde avond met veel gezelligheid en een lekker buffet. Alles op een fantastische manier aan elkaar gepraat door Jannes Mulder, wat een vakman. Hulde ook weer voor het huidige bestuur hoe ze dit in elkaar gezet hebben en weer met alle vrijwilligers uiteraard. Het was prachtig dat Anne Lenis in het zonnetje werd gezet voor wat hij allemaal voor de jeugd doet. Van onschatbare waarde zijn zulke mensen voor de jeugd en de duivensport.

De uitreiking van de afdelingskampioenen was op de avond gepland na het buffet, maar als kers op de taart mocht ik ’s middags al komen om twee prijzen in ontvangst te nemen voor mijn prestaties in sector 4. Ik was natuurlijk al verheugd met de 3e onaangewezen Friesland ‘96, maar daar kwam nog een 5e onaangewezen sctor 4 en een 7e aangewezen sector 4 bij. Nooit gedacht dat te behalen, maar het is echt waar. Prachtig om tussen zulke grote namen te staan zoals Koopman, Homma, Kuipers en Grootonk. Volgend jaar maar weer goed mijn best doen om dat nog eens te mogen meemaken. Helaas nog niet bij de Nationale kampioenen, maar dat scheelde niet veel en geeft weer een mooie uitdaging voor volgend jaar. We gaan er voor!

Dit alles natuurlijk samen met mijn broer Willem bezocht en dat maakt het extra leuk. We hebben altijd veel lol en kunnen goed over de duiven praten met elkaar. Een topbroer!

Tijdens het forum met Simon Kuipers, Gert Jan Beute, Maarten Hakvoort en Auke Bosma nog de vraag gesteld hoe men dacht over het trekken van pennen en de reacties waren zeer verschillend. Ik heb dit ooit twee jaar geleden eens gehoord en heb het nooit aangedurfd om het daadwerkelijk toe te passen. De heren antwoorden met onethisch tot de normaalste zaak van de wereld. De vraag is natuurlijk wat zijn je doelen in de duivensport en hoe wil je die bereiken. Ik heb ieder jaar een duidelijk doel en dat maakt het gemakkelijk. Ik wil kampioen worden en op teletekst staan op de Nationale Marathon vluchten. Dit betekent dat mijn piek moet liggen van 1 juni t/m 1 augustus. Ik hoef dus maar twee maanden te schitteren en tien maanden hoeven de duiven geen grote forme te hebben. Het is belangrijk dat ik geen hinder ondervind van te snelle rui gedurende die twee maanden en ze moeten in optimale conditie verkeren. Dit kun je bereiken door de duiven donker te houden in de maanden maart/april bijvoorbeeld. Vanaf mei is het dan zaak om aan de conditie te gaan werken en er voor te zorgen dat ze er staan op 1 juni. Ook kun je er voor kiezen om al in februari de eerste twee tot vier pennen te trekken. Waar ik nog de grootste voorstander van ben is de natuur zijn gang te laten gaan. Niet verduisteren en niet bijlichten en geen pennen trekken, maar wel de conditie op peil brengen zodat ze er klaar voor zijn en alle omstandigheden er zijn om op tijd in forme te geraken. Ik geloof er in dat je dit op een natuurlijke wijze kan bereiken zonder het beïnvloeden van de lengte van de dagen en het trekken van pennen. Ik kan inmiddels uit ervaring spreken dat je kampioen van de Friese Fondclub kan worden met deze methode. Gewoon terug naar de natuur, terug naar de basis met goede duiven. Kweken uit eerste prijswinnaars en asduiven. Ik heb er nu zelf een aantal teletekstgangers bij en een aantal kinderen uit eerste nationale overwinnaars en nationale asduiven. Het kweekhok is gevuld met kwaliteit en nu moeten de kinderen het maar gaan laten zien. Er is een grote bezem door het kweekhok gegaan en er zijn alleen maar duiven aangetrokken die uit nationale overwinnaars komen of uit nationale asduiven. Ik wil ook niet meer anders.

Ik heb de vliegers nog steeds bij elkaar zitten en dat bevalt nog steeds. De rui vind ik persoonlijk nog steeds goed gaan en ze hebben vanmorgen weer allemaal mogen badderen. Het blijft een prachtgezicht al die duiven die zich in het bad proberen te wurmen. Ik geef ze regelmatig groenvoer en ik maak in het weekend het hok schoon. Ze krijgen eenmaal daags eten en twee keer in de week Prange Suppe. Genoeg grit en roodsteen en bak allerhande. Af en toe doe ik looksap over het eten en maak ik het droog met vitamineral of biergist. Zo rommelen we mooi richting de kerstvakantie en ben ik zeer tevreden over mijn ploegje duiven. Ze hebben toch maar mooi al die kampioenschappen bij elkaar gevlogen. Tot volgende week!