25. dec, 2015

Voor de laatste maal uitbuiken

Wat valt er een hoop te beleven op postduivengebied als je het maar opzoekt. Ik moet zeggen dat ik er niet altijd zin in heb om maar naar allerlei feestavonden te gaan of naar keuringen etc. Toch is het wel leuk om je in de wintermaanden toe te leggen op je hok en te kijken wat er nou eigenlijk zit, te beoordelen en vooral te plannen voor 2016. Ik kom sinds 2014 bij Beute en heb daar toen een man leren kennen die vol zit met humor en spektakel, maar ook een hoop weet over duiven. De meeste mensen vinden dat hij geen fondduiven kan beoordelen, maar ik denk dat dat een vergissing is. Hij haalt bij mij moeiteloos de topduiven eruit en voordat het topduiven werden voorspelde hij het al. Ik noem een topduif een duif die bij de eerste 50 nationaal vliegt, die willen we immers allemaal. Ik heb zijn kweekmethoden ter harte genomen en heb na mijn ploeg van 2012 ook mijn ploeg van 2013 en 2014 laten keuren. Goede duiven en veel bruikbare duiven zaten er tussen. Dit jaar had ik mijn ploeg van 2015 mee, 55 stuks totaal. Hier zaten maar liefst 32 duiven bij die een 8 of hoger kregen. Er zat zelf drie keer een 8,5 bij en dat heb ik nog nooit gehad. Twee van Wim de Jong uit Sint Annaparochie en een duif die ik zelf gekweekt heb uit de 16e Nationaal Bergerac van dit jaar x een duivin van Allard Dijkstra uit Sneek. Ik ga ze dan ook nu op papier koppelen en zien wat daar weer uit komt.

Afgelopen week ben ik ook bij Wim de Jong geweest, gewoon even een bakkie koffie en praten over duiven en even de verkopen op internet met elkaar doornemen. Wim en ik kopen nog wel eens een duif op het internet en niet zonder succes. Ik heb daar echt goede duiven in de handen gehad. Bijna geen zachte, maar harde fondduiven. Keiharde, lange sterke vogels. Dit hok bestaat echt uit kwaliteit. Ik heb veel kleinere duiven over het algemeen, behalve “Dirk”, dat is wel een forse duif.

Het is nu kerst en dat is altijd de tijd om nog eenmaal terug te kijken naar 2015 en daarna moet het vizier op 2016.

Deze week ben ik met broer Willem en mijn vader nog naar Nanne Wolff geweest voor controle van de duiven. Ik doe dit om mezelf een goed gevoel te geven en eventuele misstanden meteen op te lossen. Als er iets aan mankeert doe ik er wat aan. Ik ga niet afwachten tot het misgaat. Ik wil klaar zijn voor het nieuwe seizoen, als overnachter is het zo langzamerhand tijd om wakker te worden en plannen te maken. ’s Avonds hebben we de duiven nog geënt tegen pokken, dat was voor mij de eerste keer. We hebben het hele hok gedaan inclusief de kwekers. Ik sla de kwekers eigenlijk nooit over, die worden natuurlijk niet overal aan blootgesteld, maar er wordt wel eens een duifje bijgezet en dan kunnen ze toch iets oplopen.

Inmiddels is bekend dat er over twee weken een dochter van de Jan gaat arriveren in Sint Jacobiparochie, wellicht wordt deze duivin op een ander hok geplaatst, maar ik ben erg blij met deze aankoop. Ook komt er nog een zoon uit de 4e nationaal Orange sector 3 2013. Er waren die avond vijf duiven door in Nederland onder zware omstandigheden. Ik kijk altijd naar de omstandigheden waarin de duif gepresteerd heeft. Ik zou niet snel een duif aanschaffen uit een vader die 1e nationaal speelt met 2000 mpm. en zuiden wind.

Volgende week heb ik vakantie en ik schrijf weer een stukje in het eerste weekend van januari. Ik wens u fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar! Tot het eerste weekend van janauri.