24. jan, 2016

Weekje

Afgelopen week heb ik ook maar eens een schema gemaakt voor de vliegploeg. Er gaan twee vliegdoffers naar het kweekhok en dat zijn de 664, alias “Dirk” en de 508, zoon van “Hodor”. Uit de “Hodor” lijn en de lijn van “Dirk” komen mijn beste vliegduiven. Er zit nog een zoon van “Hodor” op het kweekhok en dat is de 513. Deze 513 is gekoppeld aan een dochter van de Bergerac. Haar vader vloog 7 uit 7, twee keer teletekst en een 1e nationaal op Bergerac. Ze hebben momenteel een jong(net uit het ei gekropen), dit was niet gepland en mocht iemand er belangstelling voor hebben het jong is te koop. Klaar rond 21 februari. Hodor komt overigens rechtstreeks bij Jelle Outhuyse vandaan uit Harlingen.

In het schema heb ik de ploeg opgedeeld in drie verschillende ploegjes. Op 30 april wordt de Limoges ploeg gekoppeld en deze bestaat net als vorig jaar uit vijf koppels. Twee weken later gaat de Sint Vincent ploeg elkaar liefhebben en voor de Brive ploeg zal dit nog een week later zijn. Bij de Brive ploeg zitten een hoop jaarlingen, die dit jaar twee keer op de overnacht gaan. Mochten er uitzonderlijk goede bijzitten hou ik ze waarschijnlijk na eenmaal overnachting al thuis. Ik ga altijd op mijn gevoel af gedurende het seizoen. Ik heb mezelf al schema’s zien maken die na een paar dagen al de prullenbak in konden. Ook bekijk ik altijd of er niet een aantal duiven bijzitten die zo mooi zijn dat je ze wel moet inkorven, het zou zonde zijn om ze niet te spelen. Zo heb ik ooit de 899 ingekorfd op Orange. Ze had op maandag gelegd en ik pak haar per ongeluk op dinsdag in de hand en ik wist dat ze het ging doen. Ze was zo mooi en goed op gewicht ondanks dat ei in haar kont dat ze nog moest leggen op woensdag. Ik heb haar toen toch ingekorfd en ze heeft op woensdag een ei in de mand gelegd. U kunt de uitslag van Orange 2015 er op na slaan, maar ze was mijn eerste en vloog een 35e nationaal sector 4. Duivensport komt toch voor een behoorlijk gedeelte aan op handelen vanuit je gevoel. Ik bedoel dan niet alleen korven terwijl je het niet van plan bent, maar belangrijker wellicht niet korven terwijl je het wel van plan bent. Ik heb hier de grootste moeite mee, maar het gaat me steeds beter af. Ik heb mezelf dan ook voor 2016 voorgenomen om altijd  voor 100% achter elke ingekorfde duif te staan. Vooral bij de overnacht is dit van het grootste belang. Ze moeten de 1000 kilometer wel aankunnen die wij ze laten vliegen.

Zaterdag ben ik samen met mijn broertje, vader en moeder naar de Koningshof getogen om daar gehuldigd te worden als de FFC Marathon kampioen 2015. Voor mij een hele grote eer en als je daar staat dringt het nog eens tot je door dat je mannen als Bennie Homma, Wim Wittebol, gebr. Limburg, Sjaak Buwalda etc.. verslagen hebt. Voor volgend jaar weer een hele uitdaging, maar we gaan er weer voor. De organisatie was super voor elkaar en ging erg gemoedelijk onder leiding van voorzitter Wiebren van Stralen. Mijn bon ging naar Klaas de Jong en zn. die ook beginnen met de overnacht. Leuk dat zulke fanatieke liefhebbers er ook bijkomen in Holwerd.

Op eigen hok nog steeds mooi de geslachten gescheiden bij de vliegers en ze krijgen gerst, rui en rust van mathador. Regelmatig vers grit, twee keer per week PS en eens per week sla of boerenkool. Mijn stamkoppel heeft overigens ook net een nestje en zitten op 4 dagen broeden. Ook de halfzus van dopke en broer dopke zal weldra gaan leggen. Al deze jongen komen te koop, voor belangstelling mag je me mailen op : kapu_85@hotmail.com of pb via Facebook. Tot volgende week!