21. feb, 2016

Droog of druilerig

Wat een hoop verschillende weertypes hebben we toch meegemaakt deze week. Ik heb staan krabben op een hele dikke laag ijs in de morgen, met de hond door dikke hoosbuien gefietst in de landerijen, zonneschermen naar beneden gedaan op kantoor vanwege de felle zon en de schuttingdeur goed vastgezet in verband met de harde wind. Het is een steeds vaker voorkomend geheel in Nederland, op korte termijn wisselen van weersomstandigheden. Ook in het vliegseizoen gebeurt dit nogal eens en is het op dinsdag bij het inkorven niet te voorspellen wat voor weer we krijgen bij de lossing op vrijdag. Het is al moeilijk om het weer goed te voorspellen voor de volgende dag, laat staan drie dagen vooruit over een vlieglijn van meer dan 1000 kilometer.

He wat is dat toch lekker om even te zeuren over het weer, even dat negatieve aanstippen. We moeten dat toch altijd even kwijt als het buiten tekeer gaat door harde wind of als het hagelt en/of regent. We worden er triestig van en moeten dan een opmerking maken over het typisch Nederlandse weer. Maar als er dan ook een mooie dag is zoals we deze week een paar keer hebben meegemaakt zijn we dol van vreugde en laten we ook dat blijken, althans de positieve mensen. Er zijn er altijd die zelfs daar wel iets negatiefs van kunnen maken met opmerkingen zoals: “Nou, dit zal wel niet lang duren” of “Morgen regent het vast weer”. Mij zakt dan de moed in de schoenen en ik kan een glimlach van verbazing moeilijk bedwingen.

Met deze wisselende omstandigheden en zachte dagen is het lastig om de duivinnen gemotiveerd te houden op de doffers of liever gezegd niet gemotiveerd te houden op elkaar. Wat zijn het toch een stel af en toe en ze zijn zo gek op elkaar. Ik moet wel zeggen dat het immer en altijd dezelfde duivinnen zijn die met elkaar aanlopen. Ik laat de doffers en duivinnen dan ook af en toe een weekendje bij elkaar. Voor de duivin goed om weer te proeven aan hun nestbak en hun doffer. Dit heeft niets te maken met voorkoppelen o.i.d. maar is puur om de duivinnen te laten weten waar hun motivatie moet liggen. Als ik ze tot eind april bij elkaar weg zou houden wordt het toch een soort Celblok H in de duivinnenafdeling en dat is niet de bedoeling.

Ik heb vijf jongen liggen voor eventuele verkoop….Voor interesse kunt u mij mailen. Ze kosten 100 euro per stuk. Zit een neef en nicht van Dopke bij, kleinkind van de 1e nationaal Bergerac en een broer en zus van de 904 en hoedenplank. De 12-1025904 vloog dit jaar drie keer vroeg van drie keer mee(Limoges-Aurillac en Cahors) en hoedenplank was vroeg op de laatste zware Bergerac. Dit is de 12-1025866.

Vorige week zijn we bij Klaas Sybesma geweest in Tzummarum. Ik ken Klaas natuurlijk al heel lang en inmiddels spelen we weer in dezelfde vereniging. Hij speelt in combinatie met Hillebrand Klaver en ze doen het super met hun duiven. Ik was samen met broer Willem en mijn vader. We hebben daar een aantal duiven in de handen gehad en ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm onder de indruk was van de spieren van deze duiven. Ook waren het duiven met karakter in de blik en moeilijk vast te houden. Je kunt wel zeggen dat er karakter in zit. We hebben een dochter uit Dylan gehaald en nog een duivin uit het fameuze kweekkoppel van Klaas en Hillebrand. Vooral de dochter uit Dylan was een super in de hand. Nu proberen of ze het op de kweek ook zo goed gaat doen. Dylan was in ieder geval een topper, maar dat zegt niet altijd iets over de erfelijke kwaliteiten, echter hebben Klaas en Hillebrand al bewezen dat ook met jongen uit deze doffer hard gespeeld wordt. Nu zult u wel denken: Waarom koopt hij dagfond duiven?? Het is toch een overnachtspeler?? Dit is een duif die met NO-wind, ‘s morgens vroeg gelost en om 20 over 5 binnen loopt op bijna de langste afstand in de afdeling(+/- 770 km). Ik wil deze lijn graag inkruisen op mijn “Dirk” lijn en zien wat daar uitkomt. Wellicht ook iets voor de SAMDPR, maar dat weet ik nog niet. Eerst maar eens kweken en dan verder speculeren.

Dit jaar ga ik bij de jonge duiven de producten van duivenvlucht.nl proberen. Ik kan nog niet zeggen welke, maar ik zal er een aantal uitkiezen die in mijn optiek alleen maar bijdragen aan de ontwikkeling. Ik heb van duivenvlucht een pakket gekregen en ga hier mee aan de slag. Wordt vervolgd… Tot volgende week