29. feb, 2016

Het vet moet eraf

Wat een heerlijk weekend hadden we weer deze week. Lekker droog weer en ik heb me er maar toe gezet om de duiven er uit te gooien. Het is tenslotte bijna maart en over een aantal weken gaan we weer los. Het wintervet zal er toch weer af moeten en ze moeten weer lichtelijk in shape komen. Ik stel nog geen eisen, alleen een paar rondjes vind ik wel noodzakelijk. Binnen vijf minuten dook er echter al een sperwer op en schrok de ploeg doffers zich een hoedje. Het gevolg was dat de doffers overal en nergens heen vlogen. Wel goed voor de trainingsarbeid en ze zullen toch moeten wennen aan de rovers die zich hier schuil houden. Later op de dag zat er nog een havik bovenop het duivenhok, behoorlijk brutaal. De hokken heb ik lekker schoon kunnen maken en alle duiven hebben in bad gezeten en lekker de vleugels kunnen strekken. Stap 1 in het seizoen 2016 is voor mijn gevoel gezet.

Zaterdag bezoek gehad van Durk Veendorp. Een fanatieke overnachter voor de toekomst met naar mijn mening uitstekende lijnen op het hok. Hij gaat dit jaar meedoen voor het eerst en ik wens hem veel succes. We zullen dit jaar een paar duiven ruilen en dat is altijd leuk. Je kunt dan zonder elkaar op kosten te jagen elkaars duiven testen, altijd leuk.

 Terugkomend op mijn vorige blog waarin ik aankondigde de producten van duivenvlucht te gaan uittesten. Volgens Harco is de Sambuco erg goed voor de jonge duiven en ik ga dit testen en ben erg benieuwd. Leuk voor Harco dat mijn neef ze ook gaat proberen en ik zag bij nog een blogger de producten voorbij komen. Ik houd u op de hoogte gedurende de navluchten en het opgroeien en trainen van de jonge duivenploeg.

De komende weken gaan we proberen om op zaterdag en zondag de duiven los te laten om te trainen. Op die manier kunnen ze alvast de spieren los maken en aan de warming up voor 2016 beginnen. De laatste week van maart zal ik ze proberen te lappen, twee keer is genoeg en dan op naar Heino. Terwijl ik dit schrijf begint het bij mij een gevoel van optimisme op te roepen. Ik krijg er zin in, ben er klaar voor, kom maar op met die eerste Limoges. De duiven hebben hun jaarlijkse spuitje weer gehad, voorbereidingen klaar, volgende week de beurs en bam…vliegen met het grut.

Zaterdag ga ik samen met broer Willem en vader Dirk naar de beurs te Houten. We gaan al een aantal jaren met z’n drieën naar de beurs en dat is altijd een mooi uitje. Ik heb er zin in en hoop veel bekenden tegen te komen. De voorjaarsbeurs is toch een beetje als de dinsdag, donderdag of vrijdag voor het inkorven. We hebben allemaal nog de wijsheid in pacht en hebben een plan in de kast liggen. We weten welke duiven het gaan doen, welke standen we op welke vluchten nodig hebben, welke kampioenschappen we gaan winnen en ook welke medicijnen of bijproducten we wanneer gaan geven. We weten alles…..Tot het begint…..Dan moet je sturen en is het als een Formule 1 race waar de volgende moeilijke bocht binnen no-time op je af komt en je alweer een juiste beslissing moet maken. Het gaat weer moeilijk worden, afwegingen, gevoel, wat moet ik doen, duivendokters, advies van anderen. Ik wil iedereen veel wijsheid wensen en volg zoveel mogelijk je eigen koers. Luister naar diegenen die je kan vertrouwen en niet naar de mensen die je net niet alles vertellen. Succes met de voorbereidingen en wellicht tot volgende week!