9. apr, 2016

Bijzondere mensen

Wat is het toch mooi als je mensen om je heen hebt die je helpen als dat nodig is. Mijn vrouw is afgelopen week in het ziekenhuis beland en daardoor was het voor mij niet mogelijk om de duiven in te korven op vrijdag. Gelukkig was mijn vader daar om alle 56 strijders in te korven en te pakken uit het hok. Een hele klus voor een man van 69, maar ik kon nu gelukkig wel meedoen en dat is me heel wat waard. Heit bedankt!! We hadden een vlucht vanuit Zutphen, voor mij ongeveer 135 kilometer. Om 10.00 uur werden de duiven daar gelost. Zaterdagmorgen mooi in de tuin bezig en mijn broer belt om 11.14 dat hij er zes tegelijk krijgt om 11.12 uur. Dan gaat het wel erg vlot en ik verschoon nog snel het drinken. Op 11.25 krijg ik er veertien!!! Ik zou het zelf bijna niet geloven als ik er niet zelf bij was. Overal waren er duiven en dit ging nog wel even zo door. Ze kwamen weer prachtig mooi thuis en ik ben dan ook zeer tevreden over deze eerste paar vluchten. Volgens mij is alles thuis inmiddels en kan ik ze weer gaan scheiden en afvoeren rond 17.00 uur. Op twee bakken na zijn alle twintig bakken bezet. Wat er dan nog overblijft probeert op de grond een hoekje te vinden en ik laat dat gaan. Wij denken nog altijd dat we moeten sturen met nestbaken e.d., maar als een duif zich prettiger voelt op de grond met zijn duivin ben ik de laatste die daar iets aan gaat veranderen. Ik laat ze gewoon hun gang gaan en bemoei me nergens mee. Een nestbak is voor mij vooral handig om koppels te sturen zoals ik ze graag voor de kweek bij elkaar zie. Ik kies dan ook een aantal koppels uit die ik plichtmatig met elkaar koppel, vervolgens mag de rest een plekje zoeken. Dit gaat over het algemeen prima, op uiteraard een enkeling na, maar dat is niets nieuws.

Afgelopen week de foto’s binnen gekregen van Robert Borneman. Hij heeft ‘Famke Maria’ en ‘Dirk’ op de foto gezet en ze staan er prachtig op moet ik zeggen. Dirk is naar het kweekhok gegaan afgelopen winter en staat straks gekoppeld op de dochter van de 414 van Cees de Boer. Uit Dirk lijken wel alleen maar mooi gebouwde duiven te komen die makkelijk thuiskomen. In 2015 heb ik er weer vier uit gekweekt en daar heb ik weer het volste vertrouwen in. Zijn zoon gaat dit jaar als alles goed gaat naar Barcelona. Famke Maria heeft al drie maal bij de eerst 75 van de sector gevlogen en kan met volgend jaar nog eens een kopprijs echt een hele bijzondere staat van dienst krijgen. Ik heb haar ingepland op het SMN programma en mag dus Sint Vincent, Albi en Cahors gaan afdraaien. Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen.

Komende week zal het druk blijven op privé en zakelijk gebied en komen de duiven eenmaal daags los. Ik hou me aan het voerschema zoals ik vorige week schreef. Er is nog weinig druk en zaak om de duiven nog drie weken rustig te houden alvorens te gaan koppelen voor Limoges. Zodra de koppeling geweest is zijn we echt serieus begonnen met de voorbereidingen voor de overnachtvlucten en zal er weldra begonnen worden met twee maal daags trainen voor de nestkoppels.  Nee ook bij mij gaat dat de eerste week niet vanzelf en denk je dat je het allemaal verkeerd doet, maar geduld is in deze een schone zaak. Ook komt er een stukje doorzettingsvermogen bij kijken, want je wordt er aan het begin moedeloos van als ze je ’s morgens aan zitten te kijken met een blik van “wat komt die gek hier nou doen” . Naar verloop van tijd is mijn ervaring tot nu toe dat ze uit zichzelf al naar buiten stormen als ik er aan kom op de ochtend vroeg. Zodra ik begin met twee maal daags trainen wordt er ook volle bak gevoerd en kunnen ze de hele dag eten wat ze willen. Ik varieer alleen wel met de samenstelling richting inkorven voor de overnachting uiteraard, maar er is nog tijd genoeg om dit later te bespreken. Ik wens iedereen nog een fijn weekend en weer een fijne vitesseweek! Tot de volgende.