29. mei, 2016

Overspel en jaloerse duivinnen

Ik heb jaarlijks een vliegploeg van ongeveer een 50 duiven als ik aan de overnachtvluchten begin en dan spreken we over begin juni. Deze ploeg bestaat dit jaar voor 60% uit jaarlingen. Mijn jaarlingen zitten vanwege ruimtegebrek bij de meerjarige duiven in. Ik heb twintig bakken om in te nestelen en heb stro op het grootste gedeelte van de vloer liggen zodat ze ook daar kunnen nestelen. Ook staan er een aantal doosjes en plankjes die een beschutte plaats bieden.

Er wordt mij vaak gevraagd waarom ik de jaarlingen op de overnacht speel en niet op de dagfond. Ik heb daarvoor een aantal goede redenen vind ik zelf. Ik wil zo snel mogelijk weten wat er schuil gaat in mijn jaarlingen en om daar achter te kunnen komen moeten ze zich al laten zien als jaarling op de overnacht. Prijs spelen maakt me niet zoveel uit, maar op de goede dag arriveren vind ik wel belangrijk. De duiven die dat na twee maal zetten niet gelukt is moeten het veld ruimen. Door de duiven afgelopen jaar op Aurillac, Orange of Bergerac te spelen hebben ze geweldige ervaring opgedaan in mijn optiek. Ze zouden als tweejarige dan ook drie overnachtingen aan moeten kunnen dit jaar. Als tweejarige moeten er wel vroege prijzen gevlogen worden of drie maal bij de eerste 25% van het concours. Nog een reden dat ik niet op de dagfond speel is het ritme van het hok. Omdat ik al te maken heb met drie verschillende ploegen voor een afdeling, die een eigen vliegprogramma hebben, wil ik dit in de voorbereiding niet teveel verstoren en zo homogeen mogelijk houden. Als ik ze gister op de dagfond mee had gehad zaten ze waarschijnlijk vandaag de hele dag in de rustmodus en ik wil juist i.v.m. het inkorven van Limoges weer een zondagochtend en middagtraining hebben. Vind ik belangrijk, misschien is het kul, maar misschien ook niet. Je moet je ergens aan vast houden. Ik had ook graag anders gespeeld, maar je moet naar je mogelijkheden je systeem aanpassen en voor mijn bescheiden hokje is dit de goede oplossing denk ik. Ik heb een soort combinatie van het Beens systeem en het v/d Berg systeem. Bevalt mij erg goed, al is het wel veel werk zo richting het inkorven, maar ik heb het er graag voor over. Vanaf september kunnen we weer uitslapen in het weekend.

De Limoges ploeg is inmiddels bepaald op 12 duiven. zeven duivinnen en vijf doffers worden er klaargemaakt voor de strijd. De vraag die bij elke overnachter speelt is natuurlijk, heb ik er genoeg aan gedaan en wat moet ik nu de laatste dagen nog doen om ze optimaal in te korven. Ik denk dan altijd maar terug aan de opmerking van Gerard Limburg: “Je moet het niet zo moeilijk maken”. Hij heeft gelijk, goed is goed, en nu gewoon simpel opvoeren tot dinsdag zoals je het altijd doet. Gister heb ik ze nog wel naar Middenmeer gebracht om ze nog even over het water te laten vliegen. De omstandigheden waren niet optimaal zo ’s morgens vroeg en dat was ook wel te zien aan de lossingsberichten, maar Middenmeer ging er gewoon om 07.10 uit en ze kozen meteen de goede richting. Het bleek toch een moeilijke rit met een aankomst van 08.50 uur van de gehele groep. Ze zagen er trouwens superfit uit toen ze thuis kwamen en deden nog een paar rondjes. Ik denk altijd maar volgende week zal het ’s morgens vroeg ook moeten en mogen ze ook geen tijd verspelen. Denk dat het nog een mooi lapje was zo vlak voor het inkorven.

Ik zou nog vertellen wat ik met twee duivinnen gedaan heb ter extra stimulans. Leuk om te kijken of ze nu ook goed thuis komen op de vlucht of dat het juist tegen valt. Ik heb meer duivinnen dan doffers op het hok en twee duivinnen heb ik gekoppeld aan een doffer die al een nestje had met een andere duivin. Dit kun je makkelijk doen door ze op te sluiten in een andere nestbak met z’n tweeën. De doffers zijn gek op overspel en de duivinnen worden hartstikke jaloers op elkaar. Deze “extra” duivinnen sluit ik overdag op en laat ik af en toe het koppeltje lastig vallen. Ik moet nu de eitjes uitkomen erg opletten dat er geen gewonden vallen, want ze springen zo in het nest en dan zijn de rapen gaar. Ik heb de ’13-1592505 en de ’14-1410017 als extra duivinnen aangekoppeld, nu afwachten wat ze gaan doen op Limoges. Vermoedelijk gaat de “505 “wel als eerst getekende naar Limoges, maar ben er nog niet over uit. Tot de volgende week! Eindelijk de eerste overnacht!!