21. jun, 2016

Middenmoot

Duiven los van Sint Vincent op zaterdag tot mijn tevredenheid. Op maandag scheen het een slechte regenachtige dag te worden en de hele week leek er op zaterdagmiddag een open strook te zijn van Sint Vincent tot Parijs en dus een mogelijkheid tot lossen. Mijn verwachtingen kwamen uit en de zeven strijders van fondhok Nijbuurt gingen los om 13.00 uur. Het werd een zware dobber met de eerste duif in de sector pas rond 13.30 in Tuk bij v/d Berg. Groot respect voor deze man, want hij klokt zijn tweede een half uur later. Ook de eerste duif Nationaal verdient het grootste respect, de enige die zo vroeg valt Nationaal, al om 07.33 ’s morgens op bijna duizend kilometer. Karel de Bruin en de comb. Rekker/Westra draaien ook een mooie vroege duif en spelen teletekst. Voor Karel de Bruin natuurlijk een mooie opsteker i.v.m. zijn gezondheid niet in staat om veel bij de duiven te zijn en er dan toch zo’n prestatie uitpersen verdient groot respect. Voor Auke en Marijke Westra is het ook een mooie opsteker. 2014 hadden ze een topjaar en in 2015 wilde het maar niet vlotten. Ik heb zelf veel aan Auke te danken voor mijn stamopbouw. Zijn duiven gekruist met de Jellema’s van Allard Dijkstra is een goede geweest en ik ben deze mannen daar dankbaar voor. Als je zo’n baggerjaar hebt is het heerlijk om weer aan de top te staan en wel op de koninginnevlucht, proficiat Auke en Marijke. Dan op mijn eigen hok toch een lichte tegenvaller. Ze komen wel vlot thuis, maar ik mis de kopduif dit keer. Speel vier van de zeven in de prijzen en mijn eerst getekende is ook mijn eerste op het hok. Het is de “505”, moeder van de 7e NPO Limoges van twee weken geleden. De “920”tikt 7 minuten later als tweede aan, ook als tweede getekende gezet en speelt ook weer keurig 10e in het NIC. Speelde vorig jaar nog een 16e Nat. Bergerac sector 4. De trouwe “904” is mijn derde en klok ik een half uur na mijn tweede. Vorig jaar was haar slechtste prijs een 150e NPO en speelde drie uit drie, ook nu prijs. Mijn vierde is de nestmaat van de 7e NPO Limoges en ging voor zijn tweede overnachting mee dit keer. Een knappe prestatie van een doffer van 2014. Hij is dus een volle zoon van de “505”. De “505” is zoals al eerder geschreven een dochter van “Dirk”.

Ik ben de duiven nu aan het klaar maken voor Brive en ik ben alleen nog aan het twijfelen over het aantal. Zullen tussen de 20 en 28 worden zoals het nu staat. Bij het inkorven weet ik het aantal pas precies. Ze staan er goed op en zijn afgelopen vrijdag nog naar Middenmeer geweest. Bewolkt weer en toch waren ze in een uur en tien minuten thuis. Het gevoel is goed en nu hopen op een vroege duif.

Bij de kwekers gaat alles zijn gangetje en ze komen net weer op eieren. De jongen ga ik waarschijnlijk niet zelf houden, maar ik moet er nog over nadenken. Ze zitten nog steeds aan de Pigeon Boost van duivenvlucht.nl en dat gaat super. Ze zien er mooi uit en glanzen mooi. Gaan goed in bad en zijn naar mijn mening kerngezond. De jongen groeien goed op en nog 1 nestje en dan zouden ze eigenlijk uit elkaar moeten.

Het leukste aan de derde overnachtvlucht vind ik altijd dat er jaarlingen mee gaan. De jaarlingen waar je nog niks van weet en die je soms enorm kunnen verrassen. Kijk er nu al naar uit. Ze kunnen nu hoogstwaarschijnlijk vrijdag wel los en dan kunnen we voor de verandering eens op zaterdag in de tuin gaan zitten. Een ieder veel succes en kijk nog even op duivenmarktplaats.nl bij de jongen van First Price Pigeons, ze zijn nog te koop. Tot de volgende…