11. jul, 2016

Een makkie

Alle critici, professionals en hobbyisten waren het er over eens, dit zou een makkelijke vlucht worden. Een kopduif zou tussen vijf en zes uur ’s morgens gedraaid worden en vanaf 10 uur zouden ze snel achter elkaar vallen met een sluiting van het concours om 12.00 uur. Wat hebben we ons vergist met z’n allen in Albi. Ik zit wel eens vaker te rekenen met een bepaalde gemiddelde snelheid, maar er zijn natuurlijk meer elementen die meespelen tijdens een overnachtvlucht. Hoe is de wind daar op het eerst stuk in zo’n dal. Hoe is het zicht aldaar en wat voor fronten komen we nu weer tegen onderweg. Hoeveel kilometer leggen onze gevleugelde vrienden daadwerkelijk af. Waar eindigen ze op vrijdag en als ze dan om 04.30 weer vertrekken kunnen ze er toch zijn om 10 uur uiterlijk. Het werd echter pas de kopduif die viel om 10.45 in Wiuwert en tegen 13 uur kon je nog steeds teletekst spelen in het noorden van de sector. Weer een lange zit dus en om 14.17 mocht ik mijn eerste duif begroeten. Het was de 863 van 2012. Deze duif vliegt voor de achtste keer op rij prijs in zijn loopbaan. Als tweejarige was hij 3e duifkampioen in het NIC en vorig jaar moet ik nog uitzoeken, maar ik dacht bij de eerste vijf. Nu vloog hij op Perigueux een goede prijs en is het mijn eerste vanaf Albi. Deze duif mist gewoon nooit en heeft als beste prestatie een 78e Nat. Cahors. Drie kwartier later meldt ook de 505 zich weer trouw. Deze duivin mist ook nimmer en vliegt ook regelmatig aan de kop, nu goed voor een 9e in het NIC. Na de buien meldt de zoon van de 505 zich, gevolgd door Famke Maria. Om 7 uur ’s morgens de volgende dag is ook de laatste oude duif thuis. De jaarlingen moeten helaas nog komen, maar waren ook niet de duiven waar ik een hele hoge pet van op had.

De duiven voor Orange heb ik nog naar Harlingen gehad en zondagmorgen heb ik ze meegenomen naar Holwerd voor een klein vluchtje met wind tegen. Ze zien er erg goed uit, maar het is altijd weer afwachten. Er zijn een aantal ervaren duiven die ik voor het eerst op een ochtendlossing ga spelen, afwachten hoe dat uit gaat pakken. Johan(069) gaat dit jaar voor de derde keer mee en het zou zijn derde prijs kunnen worden dit jaar. Ben ook erg benieuwd wat de 12-920 en 12-904 gaan doen, afwachten maar.

We gaan nog even door daarna met een rustweekend en vervolgens nog twee overnachtvluchten waar ik toch nog graag zou willen pieken. Ik ga er enorm mijn best voor doen en hoop natuurlijk nog op een nieuwe teletekstnotering. We wachten het maar af, de duiven kunnen het dat hebben ze al bewezen.

Mijn felicitaties gaan vooral uit naar Michiel Vlaskamp uit Tzummarum. Wij zijn afgelopen jaar samen van verenging veranderd en daar heeft iedereen natuurlijk wel een mening over, maar dat hebben we maar voor lief genomen. Vooraf aan het seizoen zaten we nog te praten over de overnacht en Michiel vertelde dat het dit jaar wel eens moest gaan lukken, anders stopte hij er mee. Hoe mooi is het dat dan dat juist hij twee duiven op teletekst draait. Super gedaan! Zijn tweede duif was er een van het hok van Wim de Jong uit Sint Annaparochie. Deze man is enorm vrijgevig met zijn duiven en heeft een prachitge stam duiven zitten van Ap Overwater, Saarloos en zn., maar ook van Jos Pepping heeft hij duiven zitten. Ik heb vorig jaar ook zes duiven zo van hem gekregen uit zijn kwekers. Deze duiven zijn nu als jaarling mee geweest op Perigueux en de 357 was mijn derde duif op het hok. Dat kan wel eens een goede worden, ook de 189 is thuis gekomen en mag volgend jaar als tweejarige laten zien wat hij kan. Ik wil hier in ieder geval mee zeggen dat de duivensport niet alleen maar afgunst is, maar dat er nog genoeg mensen zijn met goede duiven die een ander willen helpen. Auke Rekker en Wim de Jong hebben dat gedaan bij mij en ik zie ook dat Wim dat bij Michiel Vlaskamp heeft gedaan. Hier kan ik van genieten, topsport en vooral hobby! Tot de volgende.