31. aug, 2016

Willem Buwalda special

Ik ben mijn broertje nog een artikel verschuldigd en dat heeft hij ook absoluut verdiend. De duivensport is ons met de paplepel ingegoten door mijn vader, verder deed mijn moeder de meeste voeding toen we jong waren en als je haar belt en je bent ziek of er is iets met je, staat ze binnen 10 minuten met soep voor de deur. Iets wat de meeste moeders wel hebben denk ik. Toch was de rolverdeling vroeger anders, je kunt het niet meer vergelijken met nu. Mijn moeder was thuis en zorgde voor ons en als we uit school kwamen stond er thee op ons te wachten met koek en moesten we vertellen wat er allemaal op school gebeurd was. Iets wat ik altijd enorm heb kunnen waarderen en als je uit een gezin met zeven kinderen komt moet er ook iemand zijn die thuis de boel regelt, anders wordt het een chaos. Was lag altijd keurig in de kast, bedden werden opgemaakt en het huis was altijd schoon. Een pluim voor mijn moeder, die dit altijd zonder klagen deed. Dit had ik me natuurlijk ook voorgenomen, ik zou werken en de vrouw moest thuis blijven. Mijn vrouw heeft echter ook een mening en vooral eigen idealen en wil zelf ook zich ontwikkelen en een goede baan krijgen later. Daar had ik even niet op gerekend, maar gelukkig kunnen we het goed rooien en heb ik zoals mijn vader zou zeggen: “een best wiif”.

Willem is op dezelfde manier groot geworden als ik, alleen had hij niet zo de voorliefde voor duiven zoals ik die had op jonge leeftijd. Hij was liever aan het voetballen en later, toen hij iets ouder was, dronk hij liever bier met zijn maten in de kroeg. Dat zal hij dan wel weer van mij afgekeken hebben denk ik. Toch begon er in die tijd net voor het bier drinken een kleine duivenmelker in hem naar boven te komen en is hij ook een tijdje lid geweest van de vereniging. We vlogen toen onder de naam D.Buwalda en znn. Ik vond dat maar niks en ook Willem vond het niks. Drie man die over dezelfde kolonie willen regeren gaat niet. Dan moet je een goede rolverdeling hebben en je kunnen schikken in een ondergeschikte rol, maar dat zit niet in een Buwalda. Wij willen zelf de baas zijn en kunnen slecht met kritiek omgaan. Mijn vader kan dat trouwens best goed, maar ik denk dat dat levenservaring is. Ik maak al stappen, maar het gaat gestaag. Willem komt ook vooruit gelukkig op dit gebied. Hij doet veel in de vereniging, is penningmeester en doet de klokken. Eigenlijk vind ik dit niet kunnen, en zou hij maar 1 taak moeten hebben en moet iemand die er elke week is en niks doet dit overnemen, maar vrijwilligers zijn er niet zoveel in de duivensport. Misschien moet ik het maar gaan doen, maar dan moet ik elke week speciaal naar de vereniging. We gaan er nog eens over nadenken.

Na al het bier drinken, puberen en vrouwen kwamen de duiven toch weer in beeld bij Willem. Hij heeft toen nog samen met mijn vader gevlogen en een 4e NPO St.Quentin gevlogen met de jonge duiven. Willem is toen samen gaan wonen met Laura en hij kreeg zijn eigen hok. Inmiddels hebben ze een geweldige dochter en haar naam is: Lieke. Lieke is altijd een beetje bang voor ome Klaas en dat snap ik wel. Een man van twee meter met en baard, daar moet je uit de buurt blijven. Willem en Laura voeden hun kind wat dat betreft goed op. Inmiddels is Laura zwanger van hun tweede en ik hoop voor ze dat ook dat weer net zo voorspoedig gaat als met de eerste.

Er kwamen duiven van Klaas Sybesma en Hillebrand Klaver op het hok en ook werden er duiven van Hatty Roest en Leo Heremans aangeschaft. De prestaties waren er meteen al en inmiddels gaat het in de vereniging nog maar tussen vier namen en daar hoort Willem zeker bij. Ook zijn deze vier namen te vinden in de top van de kuststrook en de afdeling Friesland. Willem staat momenteel derde generaal in de kuststrook met nog 1 vlucht te gaan. Hij staat net achter J.F. Draaisma en Lucas Scholten en daar hoef je je niet voor te schamen. In de afdeling staat hij zelfs 6e aangewezen generaal met de laatste vlucht nog in het verschiet. Het zou super zijn als hij daar een beker mag ophalen op de feestavond. Als iemand het verdient is het Willem wel. Als je ziet wat hij er allemaal voor doet en hoe precies hij is met voeren, schoonmaken en een medisch schema zou ik nog heel wat van hem kunnen leren. Altijd als ik bij Willem door de hokken loop denk ik: “Zo zou ik het ook moeten hebben, lekker overzichtelijk en netjes”. Maar dat past dan weer niet bij mij en ik denk dat mijn duiven ook vragen gaan stellen of ik wel helemaal lekker ben en dat ik ze met rust moet laten.

Willem vloog overigens twee jaar geleden ook nog teletekst op Gennep, een 6e NPO was toen het resultaat. Wij hebben altijd lol om deze prestatie omdat wij zulke vluchten niet teletekstwaardig vinden. Wij vinden het dan ook enorm jammer dat mensen spreken over een 2e teletekst als ze dat vliegen op een eerste vitesse vlucht, dat is in onze ogen geen officiële teletekstvlucht en is ook niet zo aangemerkt. Ik moet daarbij vermelden dat de 6e Gennep van Willem wel een officiële teletekstvlucht was, aangesteld door de afdeling van tevoren. Verder gunnen we iedereen zijn beleving en vinden we het mooi als iemand blij wordt van zijn eigen prestaties, maar het gaat toch om de Nationale vluchten en de NPO vluchten in onze ogen. Ik herhaal nogmaals het zinnetje in onze ogen om niemand voor het hoofd te stoten, want we gunnen iedereen het beste.

Vorige week zaterdag was er dus een officiële NPO vlucht voor jonge duiven. Willem had ze super goed voorbereid en ik weet dat ik dit niet mag zeggen, maar ik zeg het toch: Willem heeft zich suf gereden met zijn jonge garde. Als de beloning daar is, is het natuurlijk machtig mooi. Hij vloog gewoon een 2e en 3e NPO tegen een kleine 11.000 duiven. Een dikke proficiat voor Willem en ik hoop dat hij nog vele teletekstnoteringen zal gaan behalen en ik hou je in de gaten zaterdag broertje!! Ik reken op een topuitslag komende zaterdag van Willem, jammer van de verkeerde wind anders was het zeker weten weer teletekst geworden. Succes en je bent een topper!!