12. sep, 2016

De kogel is door de kerk

Na lang nadenken heb ik toch besloten om een aantal jonge duiven uit mijn allerbeste duiven te verkopen. Hier zullen alleen uit de teletekstduiven en supers verkocht worden. De verkoop zal plaatsvinden tussen 12 en 26 februari en ik denk dat er tussen de 10-20 jongen verkocht zullen worden. Er zullen in ieder geval twee half broers/zussen van Johan bijzitten, vier jongen uit Johan, waaronder twee jongen uit de topkoppeling Johan x Famke Maria. Ook heb ik nog twee andere jongen uit Famke die verkocht zullen worden. Daarnaast een aantal jongen uit mijn beste kweker Dirk en uit inteelt 505. De 505 is een supervlieger met meerdere top 100 noteringen en een 100% dochter van Dirk. Zij staat gekoppeld aan haar zoon, die ook 3 uit 3 vloog dit jaar en de nestmaat is van Erica(7e NPO Limoges en 24e Nat. Bergerac). Ook uit Erica zullen er twee jongen bij zitten. Daarnaast nog twee kleinkinderen uit de legendarische Jan van Arjan Beens. Kortom mijn allerbeste duiven. De soorten zijn Jelle Jellema, Jan Ernest, Piet de Weerd, Sjaak Buwalda, Arjan Beens(FPP), Comb. Rekker/Westra, A. Dijkstra.

Op eigen hok is het momenteel afbouwen en de duiven goed door de rui helpen. Ze krijgen van mij meer biergist en vitamines dan gebruikelijk. Eiwitrijk voer en zoveel mogelijk variabele mengeling. Veel bijproducten en veel grit. Mijn duiven kweken nog een ronde jongen en hebben veel behoefte aan grit, piksteen, vitamines en eiwitten. Ze krijgen nog steeds hun wekelijkse bad en de verzorging tijdens de rui vind ik erg belangrijk. Ze mogen regelmatig naar buiten indien gewenst, niemand wordt meer gedwongen. Het is uitpuffen na het zware seizoen voor de duiven en lekker relaxen en genieten van het mooie weer. In het weekend heb ik ze vaak de hele dag los, doordeweeks durf ik dat niet aan i.v.m. katten e.d.  

De jonge duiven komen slecht naar huis bij mij en volgend jaar moet het anders. Dat ik te laat ben vind ik niet zo’n probleem, maar ik wil graag sneller meer duiven thuis hebben. Ben er al achter wat ik anders ga doen. Heb eigenlijk te weinig gekweekt uit mijn goede vliegers. Uit Johan heb ik niks zitten, Uit zijn vader heb ik allemaal wegegeven op bonnen of zomaar. Uit Dirk heb ik verkocht, uit de 505 heb ik 1 taartjong die er nog is. Uit Erica heb ik twee jongen en die doen het allebei supergoed en komen makkelijk thuis. Uit Famke twee taartjongen die er nog zijn. De duiven die ik verspeeld heb zijn aangekochte duiven of via een bonnetje verkregen, of uit probeersels gekweekt. Beter nadenken over het kweken is het devies. Het jong dat ik heb lopen uit de 505 is trouwens wel een beauty moet ik zeggen. Nu nog een weekje mijn best doen en de jongen inkorven voor hun laatste vlucht. Dan heb ik er nog een tiental voor de eerste taartvlucht en ik denk dat ik het dan wel prima vind. Tot de volgende.