22. jan, 2017

Er zit nog toekomst in de duivensport!!

Een titel waar de meeste duivenmelkers hun vraagtekens bij zullen zetten, maar ik zal eens uitleggen waarom ik denk dat er nog toekomst in zit. Ik ben momenteel een boek aan het lezen waarin gesproken wordt over de technologische ontwikkelingen die er in de wereld bezig zijn. Voor de meeste mensen een grote angst en een ver van mijn bed show. Het kan echter wel eens de redding van de duivensport zijn. Kijk eens naar uw werkzaamheden en de collega’s om u heen en probeer je dan eens in te beelden dat je twintig jaar verder bent en of de werkzaamheden dan nog steeds op deze manier uitgevoerd zullen worden of niet. Kunnen we computers zo maken dat ze voor ons het eten maken op altijd dezelfde manier zoals wij de computers geprogrammeerd hebben. Sterker nog, wordt de computer straks niet zo slim dat hij zelf weet wat wij willen eten en dan de ingrediënten direct kan uitprinten en daar een gerecht van kan maken zoals wij dat precies dachten omdat de chip in onze hersenen namelijk direct communiceert met deze computer. Ok twintig jaar is wellicht een beetje te kort, maar we gaan deze kant echt op? Sluit je ogen maar en geloof het maar niet, maar de computers gaan het overnemen. Maar dan trek ik toch gewoon de stekker er uit hoor ik u denken of is de computer inmiddels zo slim geworden dat hij de stekker niet meer nodig heeft en dat hij zelf kan voorzien in energie om actief te blijven. Dan wordt het pas echt eng. Zijn we niet bezig om onze eigen ondergang te creëren? Het zijn natuurlijk doemscenario’s maar onze kinderen of de kinderen daar weer van gaan toch echt bijzondere dingen meemaken waar wij ons geen voorstelling van kunnen maken. U zult wel denken, deze man is niet goed bij zijn potje en u gaat weer verder met uw leven. Echter twintig jaar geleden had nog niemand een mobiel en wisten we nog niet wat internet was en moet u nu eens zien. Onze kinderen weten niet beter en kunnen zich niet een moment voorstellen zonder dat mobiele apparaat en geen internet hebben ze al helemaal niet van gehoord.

Dit gezegd hebbende kun je verschillende conclusies trekken voor de toekomst van de duivensport. Enerzijds kun je zeggen dat we meer met computers bezig zijn en dus geen idee meer hebben van de natuur of laat staan de duivensport, echter ik zie het anders.

Doordat ons werk steeds meer over genomen wordt door computers en technologie krijgen wij steeds meer vrije tijd. De meeste mensen zullen over niet al te lange tijd een vier daagse werkweek hebben. We krijgen steeds meer vrije tijd en gaan als planten in de tuin zitten. Wat moeten we nou met al deze vrije tijd? Wat gaan we doen met al deze vrije tijd? Natuurlijk gaan we bezig met onze hobby’s of sterker nog we gaan op zoek naar hobby’s en laat de duivensport nou net een hobby zijn waar je een hoop tijd voor nodig hebt. Ik denk dan ook dat er zeker toekomst in de duivensport zit als we zoveel vrije tijd hebben. Na de enorme daling van het aantal leden door de vergrijzing in de duivensport van de laatste jaren verwacht ik over twintig jaar weer een groei in het aantal leden en zal de duivensport floreren als nooit tevoren. Nu maar hopen dat we dat allemaal nog meemaken!! Ik zeg een lekkere positieve instelling.

Dan gisteren naar de prijsuitreiking van de Friese fondclub geweest. Het was een leuke middag zoals dat vorig jaar ook zo was. Ik ben zelf vorig jaar lid geworden van de Friese fondclub en ik moet zeggen dat ik er veel plezier aan beleef. Vorig jaar was ik 1e onaangewezen en dit aar moest ik het stellen met naar ik dacht de 10e onaangewezen, maar wel de 4e aangewezen en natuurlijk de mooie overwinning op Orange. Dan mag je in je tweede jaar toch twee keer naar voren en dat maakt zo’n middag extra bijzonder. Nog een mooi pakket vlees mee en de prijs voor de dagoverwinning is erg mooi, bedankt daarvoor. Al wist G.V.R. Ronnie Leusink van het bestuur het toch voor elkaar te krijgen om er een stuk te krijgen, erg knap en natuurlijk een grappig moment. Wiebren van Stralen wist alles weer leuk aan elkaar te praten en zo hadden we allen een leuke middag. Ik vind het toch bijzonder dat bijna alle kampioenen komen opdagen bij deze middag terwijl de feestavond van de Afdeling slecht bezocht wordt. Ligt het aan de sfeer van de zaal of de mensen of zijn er andere dingen die spelen. Ik heb het al eens over de bekershow gehad van de afdeling en dat dat niet meer werkt. Toch zie je dat het bij de Friese Fondclub wel werkt. Iedereen is er en blijft ook nog eten na de prijsuitreiking, op een paar Amelanders na die de boot moeten halen. Ik kan er niet de vinger opleggen, waarom het een wel en het ander niet werkt. Toch is de Koningshof ondanks dat deze in DKV staat bij een foeilelijk stadion in de buurt veel gezelliger als een koude sporthal in Ureterp. Locatie doet een hoop voor de sfeer, wellicht iets om eens over na te denken.

Het hok is af en werkelijk prachtig geworden dankzij Hillebrand Klaver, wat een mooi gezicht. Volgende week zal ik een aantal foto’s toevoegen. Nog twee weken en dan gaan de late jongen voor de verkoop naar Oude Tonge. Ik zal ze nog eens goed verzorgen en zal tijdens de veiling die van 12 t/m 26 februari loopt elke duif uitgebreid aan u voorstellen. Doe er u voordeel mee, want daarna zal het voorlopig niet mogelijk zijn om duiven bij mij te kopen. Ik moet aan de opbouw van mijn eigen vlieghok denken en zal vooral kweken voor mijn vliegploeg. Volgende week worden de kwekers gekoppeld en daar hebben we alweer zin in. De vliegers hebben vanmorgen hun wekelijkse bad weer gehad en de hokken zijn weer brandschoon. Een beetje houtvezel op de vloer en alles is zo weer droog.

 

 tot de volgende maar weer!!!