13. mrt, 2017

Duivenmanagers

Eindelijk vliegen er weer duiven rond in Sint Jacobiparochie. De doffers heb ik inmiddels alweer vijf keer los gehad en de duivinnen hebben vandaag hun derde rondje gedaan. Vooral voor een aantal late jongen was het enorm wennen toen ze naar buiten moesten. Maar inmiddels vliegen ze al mooi in een groepje en trekken ze een heel klein beetje weg, maar niet noemenswaardig. De eerste keer was het vijf minuten korte rondjes rondom het hok, maar met dit heerlijke weer merk je dat de duiven het ook lekker vinden om buiten te zijn. Toen ik zondag het klepje open had gezet stoof de ploeg al naar buiten, daar kan ik blij van worden. Zelfs mijn vrouw zei dat ze blij was dat er eindelijk weer duiven rondvlogen, wat wil je nog meer?

Momenteel heb ik de duiven aan de zuivering. Ze hoeven namelijk nog geen topprestaties te leveren, maar ik wil wel graag dat ze goed op gewicht zijn alvorens ze naar Heino gaan over drie weken, mits de temperatuur goed is. Als het mij te koud is begin ik een week of misschien wel twee weken later. Ik wl niet dat mijn duiven te zwaar aan de tand gevoeld worden op een stukje van 100 kilometer. Wellicht denkt u wat lult hij nou, een marathonduif die kapot gaat op 100 kilometer, dat kan niet. Dat mag je natuurlijk vinden, maar ik denk dat dat wel kan. Een duif die in te koude omstandigheden 100 kilometer moet vliegen kan een extra jasje uit moeten doen, waar hij lang van moet bijkomen en dat past niet in mijn trainingsschema. Een vitessevlucht kan de duif dan ervaren als een bijna dagfondvlucht en bovendien is dat in mijn ogen psychisch niet goed voor de duif. Ja, je moet tegenwoordig niet alleen fysiek trainer zijn van je duiven, maar ook mentaal. Wij zijn dan ook allang geen duivenmelkers meer en ook geen duiventrainers, maar duivenmanagers. Inderdaad daar gaat hij weer met zijn management, maar het is wel waar, je moet tegenwoordig manager zijn. De spil in het web van jou duivenkolonie, topsportklimaat, topvoer, toptrainingsschema, ideale voorbereiding en pieken op het juiste moment. Alles tot op detail uitgebalanceerd en dan niet zeggen met de eerste nationaal in je broekzak: “Ja ik doe er zo weinig mogelijk aan’, want dat is niet waar!! Ik zou zeggen veel succes managers en top op het ereschavot!!

Binnenkort gaat de klok weer een uur vooruit en dan is het weer langer licht in de avond en hebben we weer meer uren na onze werkdag ter beschikking, althans zo voelt het. Het maakt natuurlijk geen verschil, maar het geeft je meer tijd met je duiven in de avond en ik hoop dat de temperaturen snel omhoog gaan. Momenteel is het nogal koud in de avond en dan is het niet prettig controleren of er eieren gelegd zijn bij mijn laatjes. Mijn kwekers zitten ergens anders, maar ik heb een paar laatjes om uit te proberen op de kweek en ik moet zeggen dat ze vlot hadden gelegd. De kwekers doen het fantastisch en de jongen groeien enorm goed. 35 jongen ongeveer uit de eerste ronde en met nog een ronde te gaan zou dat 70 stuks opleveren, een paar probeersels links en rechts en dan heb ik 80 strijders voor 2017. Allemaal goede vooruitzichten, iedereen een goede week gewenst!