15. jun, 2017

Glas halfvol en Sint Vincent

Dinsdagavond heb ik zes duiven ingekorfd voor St.Vincent. Ik heb er dit jaar voor gekozen om geen tweejarigen te spelen op deze vlucht. Voorheen deed ik dit altijd wel, maar dit is me nog nooit goed bevallen. Ik kan niet zeggen dat het niet kan, want Jelle Jellema en vast ook andere liefhebbers hebben er wel goede resultaten mee behaald. Voor mij is het 1175 kilometer en ik denk dat het dan toch verstandig is om de tweejarigen iets kortere overnachtingen te geven. Ik zal ze dan ook niet op Dax spelen vermoedelijk, maar als een duif er super op staat zal ik het zeker niet nalaten. Ik bekijk het altijd van dag tot dag en maak soms pas op dinsdag de beslissing om een duif in te korven. Ik heb de meest ervaren duiven ingekorfd waaronder de 7e NPO Limoges van vorig jaar en ook de 16e Nationaal Bergerac van 2015 is mee. Dan rijst natuurlijk de vraag hoe het gevoel is en ik kan niet zeggen dat ik extreem veel vertrouwen heb in deze vlucht. De duiven stonden er best wel goed op, maar het kan volgens mij een tikkeltje beter. Ik heb er de laatste dagen nog alles aan gedaan om ze zo vet mogelijk te krijgen i.v.m. de NW-wind die voorspeld wordt en dinsdagmorgen hebben ze nog heerlijk kunnen genieten van een bad zodat ze lekker relaxed de mand in gaan. Dan is het nu aan de duiven en gaan we zaterdag afwachten. Het wordt mooi en eerlijk weer en ik hoop dat ze alles zes weer arriveren.

Woensdagavond zijn we nog even bij Nanne Wolff geweest en de duiven waren allemaal schoon. Dat geeft in ieder geval een goed gevoel voor de duiven die nu mee zijn, ze zijn gezond. Tevens heb ik de jonge duiven laten enten door Nanne met een combiprik voor paramyxo en pokken. Momenteel zitten er nog 54 op het jonge duiven hok en ik heb 25 jonge duiven voor de natour. De meeste staan nu op 5 a 6 pennen en zijn dus niet verduisterd. De bedoeling is om ze de hele jonge duiventoer mee te laten doen inclusief Morlincourt.

Afgelopen zondag ben ik samen met mijn broertje Willem nog bij de Comb. Tjitte/Lesley geweest. Heerlijk even gezellig met elkaar gepraat met veel humor zoals we het gewend zijn van Tjitte. Willem heeft vier mooie jonge duiven meegekregen uit zijn beste kwekers. Super aardig van Tjitte en we hopen dat er een kampioentje bij zit. Ik ben trouwens wel enorm verbrand door de zon daar zonder dat ik het in de gaten had, maar ja dat heb je in zo’n zonnig oord.

Verder wil ik nog even kwijt dat ik hoop dat de voorzitters van de verschillende verenigingen bij ons in de buurt eens contact met elkaar zoeken om het verenigingsspel weer aantrekkelijker te maken. As je nu kijkt dat er op de vitesse in Franeker 10 prijsduiven zijn in de A-poule vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Het is toch veel leuker om met 40 man de prijzen te verdelen. Een aansprekend verenigingsspel zorgt voor onderlinge strijd en fanatisme en vooral spelplezier en natuurlijk weer wat leven in de brouwerij op de club. Als je met vijf man aan een tafel zit en 10 prijsduifjes moet verdelen wordt het wel heel magertjes allemaal. Dan kun je natuurlijk ook altijd negatief gaan kijken en het houden op dat het gebied te groot wordt en met westenwind de oosthoek voordeel heeft en vice versa, maar dan wordt het toch echt tijd dat we het glas weer eens halfvol gaan zien. Zou mooi zijn als Harlingen, Franeker en Minnertsga de handen ineen slaan en een nieuw gebouwtje laten bouwen zonder verleden en oud zeer zodat iedereen weer ergens voor strijd in verenigingsverband. Ik hoop dat het gaat lukken.

Iedereen succes op Sint Vincent en ook de programmaspelers natuurlijk succes gewenst.