8. sep, 2017

Even bijpraten

Daar was ik weer. Een heerlijke vakantie gehad in het mooie Schotland en dat is zeer goed bevallen. Je verwacht een fabelachtige omgeving en je hoopt natuurlijk op aardige mensen. Ik kan zeggen dat ik me twee weken lang in een soort “Lord of the Rings-achtige” omgeving heb mogen bewegen. Je krijgt gewoon zin om op zoek te gaan naar Hobbits en thee te drinken met de elven, die daar toch ergens in het bos moeten zitten. Prachtige bergen, heerlijke beekjes, spookachtige vissersdorpjes en goed bier en dat samen met mijn allerliefste. Wij hebben zo’n beetje heel Schotland doorkruist met onze eigen auto, ongeveer een 3000 kilometer gereden en dat allemaal aan de linkerkant van de weg. Uiteraard heb ik me ook verloren in het proeven van de plaatselijke delicatesse, namelijk haggis. Ja ik zei echt haggis, kent u dat? Ik zal een korte omschrijving geven van dit heerlijke Schotse gerecht: Haggis is een type vleesgerecht gemaakt van schapen-hartlong en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), uihavermoutpeperzoutkruiden en bouillon. Oorspronkelijk werden de ingrediënten in een schapenmaag gestopt voordat het geheel werd gekookt, maar tegenwoordig worden hiervoor meestal andere materialen gebruikt, net zoals bij het maken van worst. Meestal wordt haggis geserveerd met 'neeps and tatties' (Schots voor turnip en potatoes), oftewel koolraap en aardappelpuree, aldus Wikipedia. Het klinkt wellicht vies, maar het smaakt niet anders dan fijne gehakt, iets zwaarder in smaak en vooral op de maag. Je kan echter als je dit bij je ontbijt eet, tot 12.00 uur gewoon doorgaan zonder tussendoortje.

Genoeg over mijn vakantie. Ben erg blij dat mijn vader de zorg voor mijn duiven op zich wilde nemen zodat de jonge duiven gewoon doorgespeeld konden worden op de jonge duivenvluchten. Ik heb ze tot Niergnies(385 km.) mee gehad en Morlincourt vond ik geen meerwaarde meer hebben. Ze hebben nu drie keer twee nachten mand gehad en genoeg geleerd. Oostenwind, westenwind, noordenwind, buien, harde blauwe lucht, kortom echt een Hollandse zomer waarin de jonge duiven snel moeten leren en de meeste hebben dat goed doorstaan. Er zijn er nog 28 over en die kunnen lekker gaan uitruien, alhoewel ze al een heel eind zijn. De laatste vlucht ging menigeen met 1 oude pen de mand in. Nu heb ik nog een twintigtal taartjongen en een groep van dertig die over twee weken afgespeend worden. Dit is een testclubje die de hele winter los gaan en we zien wel wat er over blijft voor volgend jaar. Wellicht nog een paar keer africhten en dan vanaf vlucht 1 mee met de oude duiven. De laatste vlucht van de jonge duiventour ben ik bij broer Willem geweest. Hij stond 4e generaal lang van de afdeling Friesland en we hadden al gespeculeerd over het aantal te spelen duiven. De conclusie werd dat als Willem nog kans wilde maken op de 1e plaats in de afdeling hij 10 jonge duiven moest gaan spelen en een 1e in het a.c.g. zou moeten vliegen en hopen dat de concurrentie steken laat vallen. Om 16.00 uur meldde ik me bij Willem en hij was gespannen. Het gevoel was goed en de verwachtingen hoog. Om 16.28.00 klokt hij een duif en 1,5 minuut later nummer 2 al in de klok. Daarna is het lang stil, maar komen ze toch vlot thuis. Hij speelde een 1e en 3e in de a.c.g. en in de kuststrook tegen 1.006 duiven. Precies wat hij wilde en dus maximaal punten. De concurrentie liet wel iets van steken vallen, maar de heren Pander en Elzinga wisten toch ook hun duiven op tijd genoeg te draaien en daarmee was er maar 1 concurrent die hij voorbij kon gaan en toch een mooie 3e plaats onaangewezen kan aantekenen. Ook nog 10e aangewezen, wat wil je nog meer. Petje af Willem, dat wordt weer stamppot eten en naar het bekerfestijn.

Wat lopen de ergernissen over en weer weer hoog op. Tuurlijk is het niet goed gegaan bij de Belgian Masters, ik heb het ook gezien. Het maakt echter niet uit of dingen goed of fout gaan, maar zeiken gaan we toch. Als je ze lost gaat iedereen net zo lang wachten tot het een keer mis gaat en dan maar om ons heen slaan, niet kijken wie we raken, nee slaan slaan slaan!! Als ze niet gelost worden of er een vlucht afgelast wordt vinden we ook dat een reden om te slaan slaan en nog eens om ons heen te slaan. Denk je nou echt dat de organisatie van bijvoorbeeld een Belgian Masters niet in de gaten heeft dat het een slecht verloop was, voel jij je echt in de positie om nog eens wat zout in de wonden te strooien? Hulde voor jou dat je je zo groot voelt.

Gelukkig heb ik ook nog mooie dingen langs zien komen die weer veel positiviteit uitstralen. Zo heb ik zelf een duifje opgehaald uit Steenwijk bij een meisje die zich ten zeerste bekommerde om de gezondheid van mijn duifje. Daarnaast las ik een mooi stukje over een aanvlieger van John Logeman die bij ene mevrouw Borst neergestreken was, ik zou zeggen lees het stukje maar eens op zijn blog, werkelijk ontroerend. John heeft voor mij ook nog een duifje meegenomen uit Hoorn en een collega van mij is voor mij naar Haarlem gereden om daar een duifje op te pikken. Allemaal leuke positieve dingen die ook bij de duivensport horen. Ook op de camping in Nieuwe-Tonge hebben een aantal toeristen de zorg voor een aangevlogen duif van mij op zich genomen en de duif heeft heerlijk in de tent vertoefd. Fantastisch dat een duivenliefhebber uit Nieuwe Tonge je dan weer wil helpen om de duif richting Friesland te krijgen terwijl ik op vakantie ben, Marco bedankt! Het geeft een goed gevoel en laat zien dat er nog best een beetje menselijkheid is binnen en buiten de duivensport. Af en toe heb je wel eens het gevoel dat dat weg is, maar als je zelf goede dingen blijft doen en positiviteit blijft uitstralen dan zul je merken dat je omgeving ook veranderd. Een simpel voorbeeld is het rijden in een auto en de tegenliggers die je tegenkomt. Veel mensen kijken elkaar 2 seconden aan. Als jij dan blij kijkt is dat de energie die je overdraagt naar een ander die daar over gaat nadenken en deze positieve energie meeneemt. Doet hij dat niet ook goed, maar ik bedoel te zeggen het is wat je overbrengt dat de wereld voedt. We zijn eigenlijk allemaal opladers, oftewel kunnen allemaal als opladers fungeren. Het is alleen aan jezelf de taak om ook daadwerkelijk in te pluggen bij de medemens, ik zou zeggen doe er je voordeel mee en plug eens in. Tot de volgende!