1. dec, 2017

De laatste maand van het jaar

Zit u wel eens met de vraag of de duivensport u nog wel gelukkig maakt? Twijfelt u wel eens aan het houden van postduiven? Staat u op het punt om te verhuizen en twijfelt u dan niet eens om de hele boel de boel te laten en alles weg te doen?

Ik heb 1 antwoord: NIET DOEN!!!

Ik twijfel er ook vaak aan en er spelen natuurlijk allerlei factoren een rol die je moet afwegen voor jezelf. Er zijn helaas al te veel mensen die de keus hebben gemaakt om te stoppen. Toegegeven dat in sommige fases van je leven duiven wellicht niet meer zo belangrijk zijn en de tijd er niet voor is om 100% te geven. Vaak kun je er echter toch een mouw aan passen of is het mogelijk om met minder duiven toch plezier te halen uit je sport en kun je het toch bijbenen. Ik vind dit laatste het moeilijkste van de hele sport. Ieder jaar beloof ik mezelf weer om minder jonge duiven te nemen zodat ik niet zoveel duiven hoef te pakken/te enten en niet zoveel stront hoef op te ruimen. Hoeveel heb ik er gekweekt in 2017? Ik denk ongeveer 100, niet echt weinig en niet wat ik mezelf had voorgenomen. Dit jaar heb ik echter zeer streng geselecteerd in het kweekhok met mijn maatje en blijven er met een aantal nieuwe aankopen 11 koppels zitten. Maximaal 40 jongen eruit kweken en nog wat bonnetjes en ruilingen is 60 jonge duiven de max. dit jaar!! We gaan het zien…

Dit weekend is onze tentoonstelling van de vereniging. Helaas weer slechts een 88 tal duiven die zitten te wachten in het kooitje op de strenge hand van de keurmeester van Dijk. Ik heb overnachters en best mooie al zeg ik het zelf, maar ik doe mee omdat dat leuk is voor de vereniging, er moet geld komen in het laatje van de club. Ik hoop dat volgend jaar iedereen een paar duiven mee doet, ook al zijn het er maar twee. Je kan uiteraard niemand dwingen en als het niet gaat dan gaat het niet, maar het zou leuk zijn als er weer 150 duiven op een tentoonstelling zijn. Ik ben weer aan het zwijmelen waarschijnlijk en praat onzin, maar we geven de moed niet op.

Ook zag ik op de site van Afdeling Friesland dat de voorzitter mijn dringende advies gelezen had blijkbaar om als verenigingen te fuseren in de regio. Ik heb het al meerdere keren opgenoemd, maar vraag me af of de voorzitters uit de regio al met elkaar contact hebben gelegd. Waarschijnlijk niet, geeft niet, modderen we toch lekker nog een paar jaar door. Gaan we toch  4x per jaar naar elkaar toerijden om duiven aan te voeren. Blijf lekker liggen in je stoel en verroer je niet. Hebben we over een aantal jaren allemaal een lege bankrekening en de helft minder leden als nu, want hoeveel zijn er bij jullie lid die boven de 70 jaar zijn? Ach waar maak ik me ook druk om.

Afgelopen maandag naar Gert Jan Beute geweest om mijn jaarlingen te laten keuren. Wederom een sterke ploeg duiven met hoge waarderingen. Ik zal jullie de details besparen, maar samen met Peter Jaarsma vallen er geen vervelende stiltes en hebben we een gezellig dag gehad. Peter had een fantastische ploeg duiven bij zich en Gert jan was onder de indruk en terecht als je het mij vraagt. Onderschat hem niet, dit jaar nog niet, maar 2019 kan hij wel eens voor een verrassing gaan zorgen op de overnacht. Succes jonge!

Na de beoordeling samen met Durk de lijst doorgenomen en gekeken welke afstammingen er aan de duiven hangen. We hebben zes duiven gekweekt uit een zoon en een dochter van de superkweker van Coen van Haarlem en daar zaten vijf 8tjes bij. Zegt toch wel wat. De duiven uit de eitjes die ik met Coen geruild heb zaten van de 6 duiven maar liefst 5 achtjes bij en een 7,5. Als je dat dan vergelijkt met de prestaties van Coen dit jaar wordt je daar toch vrolijk van. Ook de zoon uit Famke X Johan kreeg een 8. Helaas niets uit Dirk kunnen kweken, dat moet dit jaar anders. Ik heb wat dat betreft een mooie ploeg jaarlingen uit mijn beste vliegduiven van afgelopen jaren en aangevuld met de kinderen en kleinkinderen van de superkweker en natuurlijk de zus van de 4e nationaal Barcelona biedt dit veel perspectief. Ook heb ik vier duiven geruild met een duivenmaat uit de regio( ik weet niet of ik zijn naam mag noemen), deze duiven kregen allemaal een 8. Weer een leuke dag gehad bij Gert Jan en je mag er van alles van vinden, maar ik kom er met plezier en inmiddels voor het 5e jaar. Ik luister naar niemand, want iedereen weet het beter, maar deze man heeft het al vier jaar bij het rechte eind en al mijn teletekstduiven kregen een 8 of hoger. Goedemiddag en tot de volgende.

 

Oja Vrijdagavond vanaf 19.30 uur aan de Oostelijke Industrieweg 4 te Franeker een supergezellige tentoonstelling met bier, gehaktballen, draaiend rad en zeer mooie bonnen!!!