22. jan, 2018

Nieuw project

Ben begonnen met een nieuw project in de duivensport, voor mij althans. Toen ik net verhuisde had ik alleen ervaring met jongen die geboren werden omstreeks januari/februari. Met deze jongen speelde ik de jonge duivenvluchten en als jaarling gingen ze op hun eerste overnachtvlucht. Een aantal gingen als jaarling twee maal mee en als tweejarige mochten ze drie keer mee op de overnachtvluchten. Helaas heb ik wel eens de fout gemaakt een duif vier maal te spelen en ik ben van mening dat dat teveel is voor een duif. Wellicht niet meteen zichtbaar, maar de duif krijgt niet genoeg tijd om te herstellen en de prestaties lopen achteruit. Dit is mijn ervaring en wellicht zijn er mensen die er anders over denken, maar ik vind het teveel. Daarmee is meteen het duifkampioenschap voor mij uitgesloten en dat lijkt me geen probleem. Ik hecht geen waarde aan een duif die een duifkampioenschap wint op de overnacht. Voor mij totaal onbelangrijk. Ik heb liever een vroege prijs. Nu er wat meer duiven komen van verschillende jaartallen komen op het hok wordt dat ook het criterium. De duiven met drie maal raak en middenmoot/staart van de uitslag gaan niet mee naar volgend jaar. Even terugkomen op de jonge duiven heb ik vanaf 2013 gekozen om alleen op de natour te vliegen met de jonge duiven en dat beviel goed qua tijdsindeling tijdens het seizoen. Afgelopen jaar vond ik het toch weer nodig om vroegere jongen te kweken en dat is slecht bevallen. Voor een jonge duif is het natuurlijk goed om tot Morlincourt mee te gaan als jonge duif. Elke ervaring is meegenomen, vooral het op donderdag inkorven is natuurlijk een schot in de roos. Het probleem dat je dan parten gaat spelen is de tijd. Zoals de vaste lezers wel weten heb ik een drukke baan en ook mijn gezin heeft de nodige aandacht nodig en voor mijn situatie is het dan niet handig om mijn aandacht te moeten verdelen tussen de oude en de jonge garde. Vandaar dat ik dit jaar weer ga kiezen voor de latere jongen om de natour mee te spelen. Je kunt je jonge duiven ook dan op donderdag gewoon thuis inkorven, drinkbakjes er aan en op vrijdag in de mand voeren en ze hebben ook twee nachten mand gehad. Mijn nieuwe project betreft jonge duiven geboren in september 2017. We hebben er 25 gekweekt en momenteel zijn er nog 23 over. Ik heb ze zoveel mogelijk los en zodra het de komende weken mooi weer wordt gaan ze mee naar mijn werk in Harlingen of Leeuwarden. Ze zullen een paar keer gelapt worden en in april mogen ze mee op de programmavluchten. Het lijkt me leuk u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van deze ploeg via mijn blog.

De tentoonstelling van onze vereniging was een groot succes vooral dankzij de opkomst. Leuk dat er veel mensen waren uit verschillende regio’s. Het hok zat lekker vol en er werd goed geboden op de bonnen die we hadden. Een mooi resultaat voor de club. Helaas kon ik zelf niet bij onze prijsuitreiking zijn vorige week zaterdag maar ook dat was goed geregeld naar ik heb begrepen. Gelukkig gaat het wat dat betreft de goede kant op met onze verenging. Nu nog hopen dat ik mijn ringen op tijd krijg(liefst voor juni :p).

De roofvogel is deze winter niet zo aanwezig zoals dat voorheen wel eens ging. Ik heb in het weekend dan mijn oude duiven ook gewoon zoveel mogelijk los. Ongedwongen rondvliegen en even lekker in bad in het weekend is ook wel het maximale wat ik ze kan bieden. Doordeweeks is het voer er in, water bijvullen en succes maar weer. Veel mensen zullen dit wel herkennen. Volgend weekend zullen we alles weer eens noteren voor de jaarlijkse paramyxo enting. Kan er meteen een wormpil in en alvast een druppeltje voor de luis en de mijten. De mijten heb ik echt onderschat en veel last van gehad afgelopen jaar, nu op advies een druppeltje per half jaar en dan kan je dat ook uit je hoofd zetten.

Mijn maat heeft de kwekers gekoppeld en de eerste ronde gaan we uitproberen in het midden van het land, de tweede ronde is voor ruilen en de bonnenkopers. Hierbij alvast een oproep aan de bonnenkopers om je begin maart te melden voor je koppel eieren half/eind maart. Ik heb 7 bonnen gegeven, je mag je alvast melden en vertel waar je de bon gekocht hebt zodat ik af kan vinken.

Voor nu een fijne kweekperiode en tot de volgende maar weer!