27. mei, 2018

Een hobby is ontspanning

Ik sprak laatst met iemand die het leuk vond om af en toe lekker te golfen op zondag. Dit vond hij ontspanning en hij sprak dan ook de wijze woorden: “Een hobby is ontspanning”. Ik moest op de terugweg in de auto enorm lachen in mezelf en begreep wat hij bedoelde. Ik ben zelf in de gelukkig omstandigheid dat ik ook wel eens op de golfbaan ben geweest(veel te weinig de laatste tijd) en daar loop je inderdaad ontspannen rond. Heerlijk bezig met het spelletje en in alle rust naar de volgende slag lopen. Geen zorgen voor even en genieten van het leven. Hoe moet ik zo’n man nu gaan uitleggen dat ik aan duivensport doe en hoe inspannend dit is en dat ik dat zelfs leuk vind. Dat ik inderdaad zaterdagmorgen om 04.45 mijn duiven ga lappen voor een inkorving op een meerdaagse fondvlucht en dat ik dan de hele zaterdag en soms de zondag naar de lucht sta te turen. Heen en weer ijsberend met een telefoon in mijn hand om de meldingen te volgen. Zoals als door het NPO vastgesteld is het inderdaad topsport en geen hobby meer te noemen. De mensen die de duivensport nog hobbymatig uitvoeren komen niet voor op de uitslag of mogen de laatste prijsjes verdelen en kunnen dan aan het eind van het jaar een rollade ophalen voor bewezen diensten of laatst geklokte liefhebber. Prachtig als je op die manier toch van je hobby kan genieten. Ik kan dit duidelijk niet, ik moet winnen. Ik word gek als er al twintig gemeld zijn in de sector en bij mij nog geen piepje geklonken heeft. Het is wat.

De Limoges duiven zijn momenteel(zondag voor inkorving) tot Chimay vorige week mee geweest. Dit weekend heb ik ze zelf gelapt en heeft Wim de Jong mijn duiven vandaag mee genomen. Super van Wim! Ik heb zelf de mogelijkheid niet vandaag en super dat een collegamelker je dan wil helpen. Zaterdagmorgen heb ik ze om 05.50 in Swifterbant gelost en met deze sterke tegenwind(NO5) deden ze er 1,5 uur over, mar kwamen ze fit aan en aten ze weer goed. Ze liggen nu lekker te badderen, althans ze hebben net allemaal lekker gebadderd en dit mogen ze dinsdagmorgen nog eens doen als ze dat willen. Nog een paar trainingen bij het hok en goed aan het eten houden dan moeten ze er klaar voor zijn. Ik heb er tien klaar gemaakt, maar weet niet zeker of ik er ook tien speel. Dit weet ik dinsdag pas. Zit nog te dubben met St.Vincent en Barcelona. Ik wil Barcelona dit jaar spelen, maar dat kost me wel weer een aantal ervaren duiven voor de rest van het programma. Wat is wijsheid en wat is verstandig. Het blijft een vraag die velen zal bezig houden. Ik heb in ieder geval zin in de eerste overnachting, ik hoop wel dat het dit jaar niet zo’n zware wordt meteen aan het begin van het seizoen. Zou lekker zijn als zaterdag de meeste duiven weer hier zijn, maar we wachten af.

De jaarlingen hebben vorige week 600 kilometer gehad en ik heb op die vlucht slechts 1 verspeeld. Tevreden na afloop, maar het was wel een zwaar vluchtje met regen en bewolking. ZE hebben hier goed van geleerd en daar ging het mij om. De duiven uit de goede kwekers deden het voor mij. Mijn eerste twee waren van Coen van Haarlem, mijn derde komt uit zoon Dirk x zwarte van Durk Veendorp en mijn vierde is een kleinkind van de 2e Nat. Bergerac. Mijn 5e duif komt uit Johan x Famke. Deze waren allen zaterdag aanwezig, zondag volgde de rest snel op met als zesde duif een laat jong van 2017 van Jacco van Nieuwamerongen. Top gedaan van dit onervaren beestje. Ik ga me verder bezinnen over Limoges en wat te doen en wat niet te doen. Duivensport fijne ontspannen hobby, ik dacht het niet……