22. jul, 2018

De magie van Barcelona

 

Wie ooit een duif van Barcelona heeft geklokt in Nederland begrijpt meteen wat ik bedoel met deze titel. Voor mij is dit jaar geen topjaar zoals ik deze jaren wel beleefde in 2015 en 2016. Terugkijken is af en toe leuk, maar je wil elke vlucht weer een vroege pakken. Dit heb ik geprobeerd op Dax en Barcelona vorig weekend. Dax werd een teleurstelling, maar was ook een gok met drie middelmatige duiven. Ik had mijn betere duiven op Barcelona gezet. De verwachting was dat er op zondagavond wellicht een duifje door zou kunnen komen, maar er werd al druk gespeculeerd bij het inkorven over de grotere kans dat de duiven een dag later zouden vallen op de maandag. Zondagavond klokte Kees Bruinsma een steenvroege duif op 1350 kilometer, fantastisch voor hem!!! De vreugde was enorm bij zowel Kees als zijn vader Anne. Nogmaals gefeliciteerd met de 1e  van de sector en de 84e nationaal ZLU. De volgende ochtend was ik al vroeg uit de veren en ik hoefde niet lang te wachten of een flits van een kras doffer die op de antenne valt. De “188” drukt af om 06.05.08 en speelt daarmee de 4e Provinciaal en de 456e Nationaal ZLU. Een geweldige prestatie op deze afstand, hij speelt tevens de 2e in de Friese Fondclub. Deze doffer was ook al mijn eerste van Limoges en kan dus wel wat. Een week later was het de beurt aan de Orange ploeg om te laten zien wat ze kunnen. Ik had vijf jaarlingen ingekorfd en zij hadden geen moeite met deze afstand. Mijn eerste duif is een jaarling, een kleinkind van de superkweker van Coen van Haarlem. Hij heeft daarmee meteen zijn plekje verdiend voor volgend jaar met een 60e NPO een prima resultaat. Daarna komen nog twee jaarlingen en vervolgens is het de beurt aan de ouderen van het hok. De volgende ochtend kan de klep dicht en zijn ze allemaal weer terug. Hoewel het een zwaar jaar is wordt er werkelijk bij mij bijna geen duif verspeeld. Alleen van Perigueux zijn er nog een paar onderweg en ik mis nog 1 van Barcelona.

Gisteren even de jonge duiven bij mijn vader aan zien komen, blijft prachtig. Heit klokt weer eens een vroege duif en speelt de 2e in het samenspel, kort gevolgd door broer Willem met een 3e en 4e in het samenspel. Vervolgens ben ik rond 17.00 uur maar eens naar Willem getogen om de duiven op te wachten van Chateauroux. We hadden het als over de 16-654. Dit is echt een ongelooflijke topduif. Als je die in de hand krijgt voel je je gewoon even gelukkig om vervolgens te bedenken dat deze duif niet van jou is. Op Chalons en Champagne vloog hij al eens een kwartier los in de kuststrook. Hij stond tot gisteren dan ook 4e asduif dagfond in de afdeling. Om 18.18 komt hij er weer aanvliegen in 1 streep recht naar het hok. Even 11 uurtjes gebeukt en daar is hij weer. Onvoorstelbaar, maar nog zo rond als een kogel in de hand na deze wereldprestatie. Willem klokt er vervolgens zes in een uurtje en dat terwijl de meeste melkers nog op hun eerste duif staan te wachten. Deze zes duiven spelen allen bij de eerste 12 van de kuststrook. Het lijkt op deze vlucht allemaal te lukken met de eerst getekende voorop, tevens de kanshebber op asduif dagfond na dit weekend. Morgen zullen we weten of Willem op het hoogste schavot mag gaan staan op elk onderdeel op de dagfond. Heit klokt ook weer een prima duif om 19.08 en stond tot vandaag 2e in de afdeling, afwachten wat er morgen uit de bus komt rollen als eindstand. Ik heb groot respect voor de enorme inzet die deze twee liefhebbers hebben getoond dit jaar. Denk niet dat het vanzelf komt, het was echt hard werken, maar het resultaat mag er zijn. Alvast gefeliciteerd voor beide!!

Ik ga me voorbereiden op Bergerac, Cahors en wellicht nog Perpignan. De ZLU trekt toch wel meer en ach nog een kansje extra op een dagsucces. We gaan ons best doen! Tot de volgende.