29. jun, 2018

De eerste drie overnachtvluchten zitten er op. Limoges viel enorm tegen. Onbegrijpelijk met de duiven die ik gespeeld had. Ze stonden er goed op en er zaten toch een aantal ervaren beestje bij, maar helaas geen vroege duiven bij mij op Limoges. Wel waren alle tien weer op appel. Helaas zat er een doffer bij die dusdanig gewond was dat ik hem niet meer kon redden. Daarna de draad weer opgepakt richting St. Vincent. Met de twijfel in het hoofd over Barcelona. Wat ga je doen? Het middagprogramma aanhouden of gaan er een aantal naar Barcelona? Vantevoren had ik met mezelf afgesproken dat alles afhing van het verloop van Limoges. Deze duiven zijn allemaal weer thuis gekomen, maar niet vroeg. Twijfel, twijfel, twijfel. Ik kon er maar niet uitkomen en heb uiteindelijk drie duiven gepakt voor St.Vincent. Gewoon je punten pakken en wellicht zit er een vroege bij als hij echt zwaar wordt. Toen ik om 14.57 mijn eerste duif klokte en om 15.40 mijn laatste kon de klok van de stroom. Nog nooit meegemaakt op 1180 kilometer. De duiven kwamen fris thuis en geen reden tot paniek. Geen extreem vroege helaas, maar wel weer alles thuis. Perigueux wederom geen vroege duif, maar wel een mooie jaarling duivin voorop. Wederom de “389” van Coen van Haarlem die het deed. Op 600 kilometer was het ook al mijn eerste duif en nu doet ze het ook op 970 kilometer. Een duifje waar ik verder mee kan. 10 minuten later komt haar doffer aan, “The Pirate”. Deze duif is ook altijd bij de eerste 10% te vinden. Vervolgens voornamelijk jaarling duivinnen, de doffers lieten het afweten. Met als klein hoogtepunt mijn 6e duif, een laat jong van 2017. In het geboortejaar nooit in de korf geweest en nu op Perigueux een keurig prijsje.

Mijn felicitaties gaan uit naar Peter Jaarsma. Met een 10e NPO en 1e NIC Balk kan hij terugkijken op een geweldige vlucht. Peter is gewoon een echte duivenman, hij heeft het in de vingers. Met een programmaduif even 3.000 overnachters verslaan, heel knap!!!

Ook moet ik Hans Bos even noemen. Wat draait deze man geweldig. Ik heb ooit een aanvlieger van hem op het hok gehad en die heeft hij toen opgehaald. Hans was toen zo aardig om twee jongen voor me te kweken. Helaas had ik behoorlijk last van de roofvogel en zijn ze daaraan verdwenen, maar het gebaar was super. Je krijgt ook nog twee van mij Hans volgend jaar!

Ook broer Willem en mijn vader zijn niet te kloppen momenteel. Geweldig om de series te zien die ze draaien. Ben benieuwd hoe dat gaat de laatste dagfond en midfondvluchten. Ze zijn in vorm! Succes!

Komende zondag is het inkorven voor Barcelona en dinsdag a.s. mogen we inmanden voor Dax. Dat beloofd een mooi weekend te worden volgende week. De tent kan wel bij het hok opgeslagen worden. Barcelona, voor zover je dat kunt voorspellen een week van tevoren lijkt prachtig weer met een Zuiden wind. Maar in Dax lijkt het al NW te worden en in Parijs Westenwind met kans op onweer, maar in Nederland prachtig weer met variabele winden van west, noordwest en zelfs oost. Het is nog te wisselvallig om goed in te schatten. De bedoeling is om 3-4 duiven in te korven voor Barcelona en voor Dax 4-6 duiven. De week er na staat Orange alweer op het programma en dat is voor mij een magische plek. Komt natuurlijk door de 1e Nationaal 2016 en de 10e NPO 2013 die ik reeds vloog vanaf deze loslocatie. We gaan ons weer klaarmaken. Succes allen!

27. mei, 2018

Ik sprak laatst met iemand die het leuk vond om af en toe lekker te golfen op zondag. Dit vond hij ontspanning en hij sprak dan ook de wijze woorden: “Een hobby is ontspanning”. Ik moest op de terugweg in de auto enorm lachen in mezelf en begreep wat hij bedoelde. Ik ben zelf in de gelukkig omstandigheid dat ik ook wel eens op de golfbaan ben geweest(veel te weinig de laatste tijd) en daar loop je inderdaad ontspannen rond. Heerlijk bezig met het spelletje en in alle rust naar de volgende slag lopen. Geen zorgen voor even en genieten van het leven. Hoe moet ik zo’n man nu gaan uitleggen dat ik aan duivensport doe en hoe inspannend dit is en dat ik dat zelfs leuk vind. Dat ik inderdaad zaterdagmorgen om 04.45 mijn duiven ga lappen voor een inkorving op een meerdaagse fondvlucht en dat ik dan de hele zaterdag en soms de zondag naar de lucht sta te turen. Heen en weer ijsberend met een telefoon in mijn hand om de meldingen te volgen. Zoals als door het NPO vastgesteld is het inderdaad topsport en geen hobby meer te noemen. De mensen die de duivensport nog hobbymatig uitvoeren komen niet voor op de uitslag of mogen de laatste prijsjes verdelen en kunnen dan aan het eind van het jaar een rollade ophalen voor bewezen diensten of laatst geklokte liefhebber. Prachtig als je op die manier toch van je hobby kan genieten. Ik kan dit duidelijk niet, ik moet winnen. Ik word gek als er al twintig gemeld zijn in de sector en bij mij nog geen piepje geklonken heeft. Het is wat.

De Limoges duiven zijn momenteel(zondag voor inkorving) tot Chimay vorige week mee geweest. Dit weekend heb ik ze zelf gelapt en heeft Wim de Jong mijn duiven vandaag mee genomen. Super van Wim! Ik heb zelf de mogelijkheid niet vandaag en super dat een collegamelker je dan wil helpen. Zaterdagmorgen heb ik ze om 05.50 in Swifterbant gelost en met deze sterke tegenwind(NO5) deden ze er 1,5 uur over, mar kwamen ze fit aan en aten ze weer goed. Ze liggen nu lekker te badderen, althans ze hebben net allemaal lekker gebadderd en dit mogen ze dinsdagmorgen nog eens doen als ze dat willen. Nog een paar trainingen bij het hok en goed aan het eten houden dan moeten ze er klaar voor zijn. Ik heb er tien klaar gemaakt, maar weet niet zeker of ik er ook tien speel. Dit weet ik dinsdag pas. Zit nog te dubben met St.Vincent en Barcelona. Ik wil Barcelona dit jaar spelen, maar dat kost me wel weer een aantal ervaren duiven voor de rest van het programma. Wat is wijsheid en wat is verstandig. Het blijft een vraag die velen zal bezig houden. Ik heb in ieder geval zin in de eerste overnachting, ik hoop wel dat het dit jaar niet zo’n zware wordt meteen aan het begin van het seizoen. Zou lekker zijn als zaterdag de meeste duiven weer hier zijn, maar we wachten af.

De jaarlingen hebben vorige week 600 kilometer gehad en ik heb op die vlucht slechts 1 verspeeld. Tevreden na afloop, maar het was wel een zwaar vluchtje met regen en bewolking. ZE hebben hier goed van geleerd en daar ging het mij om. De duiven uit de goede kwekers deden het voor mij. Mijn eerste twee waren van Coen van Haarlem, mijn derde komt uit zoon Dirk x zwarte van Durk Veendorp en mijn vierde is een kleinkind van de 2e Nat. Bergerac. Mijn 5e duif komt uit Johan x Famke. Deze waren allen zaterdag aanwezig, zondag volgde de rest snel op met als zesde duif een laat jong van 2017 van Jacco van Nieuwamerongen. Top gedaan van dit onervaren beestje. Ik ga me verder bezinnen over Limoges en wat te doen en wat niet te doen. Duivensport fijne ontspannen hobby, ik dacht het niet……

7. mei, 2018

Inmiddels hebben we de eerste vier vitessevluchten gehad en is bij mij de traditionele voorlaatste schifting geweest. Er blijven er ieder jaar wel een paar weg op de vitessevluchten en vooral met late jongen loop je dat risico. Je moet het zien alsof het voor die duiven de eerste jonge duivenvluchten zijn. Ik ben zeer tevreden over de gang van zaken tot nu toe en hoe ze af komen. Afgelopen zaterdag ook weer de eerste 11 in 7 minuten en daar kan ook ik als overnachter van genieten.

Momenteel zijn de duiven gekoppeld vanaf thuiskomst afgelopen zaterdag en de planning is gemaakt. Het hele seizoen hang eigenlijk af van Limoges. Dit blijft een lastige vlucht en als dan meteen 50% wegblijft kunnen we Barcelona wel weer overslaan. Wat dat betreft zou het mooi zijn als we nu eindelijk eens zouden stoppen met die vroege overnachtingsvlucht, maarja bij mij kriebelt het ook weer en dan krijg je er toch weer zin in. Zou toch lekker zijn om in de tweede week van juni pas te beginnen met Saint-Vincent? Laat het dan lekker doorlopen tot derde week augustus en gun ons tussen elke vlucht een weekje rust, gewoon om het weekend spelen.

Het is slechts mijn bescheiden mening, maar ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met Limoges. Aan de ene kant heb ik weer enorm veel zin om de eerste duif van het seizoen aan te zien komen, de spanning de gehele week als ze weer onderweg zijn, maar aan de andere kant kan deze vlucht me gestolen worden vanwege het ontzettend moeilijk plannen na deze vlucht. Ik krijg het maar moeilijk voor elkaar op papier. Dax wil ik eigenlijk overslaan, maar dan zul je net zien dat je er super voor staat in de kampioensschappen en ga je toch weer twijfelen.

Er staat in ieder geval 1 ding vast, de duiven zijn gekoppeld, het trainingsschema is opgepakt, het overnachtseizoen is definitief begonnen!!

Voor wie het leuk vind om te lezen staat er eens in de 4-6 weken een stukje van mij op www.marathonduivenjournaal.nl Deze stukjes zullen hier niet geplaatst worden.  

28. feb, 2018

8A) duif geconstateerd in de eerste 6 uur van de NT.

 Lossingtijdstip 4-8-2017 07:00:00 uur

Duif geconstateerd 5-8-2017 01:27:41 uur

Afstand 1135197,03 meter

Start NT 4-8-2017 22:23:00 uur

Einde NT 5-8-2017 05:45:00 uur

BasisPerc = 20 Afnameconstante = 0,75 Alle tijden in seconden

 MbNT = start_NT – lossingtijdstip  55380 = (04-08-17 22:23:00) – (04-08-17 07:00:00)

 MeNT = einde_NT – lossingtijdstip  81900 = (05-08-17 05:45:00) – (04-08-17 07:00:00)

Mcon = constatage – lossingtijdstip  66461 = (05-08-17 01:27:41) – (04-08-17 07:00:00)

DuurNT = MeNT-MbNT  26520 = 81900 – 55380

InNT = (Mcon-MbNT)  11081 = 66461 – 55380

InNTuur  11081/3600 = 3,078

NFO = ((80 * e(0,75*-InNTuur) ) + 20)  27,95 = (( 80* e(0,75*-3,078) ) +20

Mcon = Mbnt + (InNT * NFO/100)  58477,42 = 55380 + (11081 * 27,95/100) 'zuivere vliegtijd

Snelheid in M/sec = vlieg_afstand / Mcon  19,41 = 1135197,03 / 58477,42

Snelheid in M/min  19,41 * 60 = 1164,6

 

Rekenvoorbeeld 8B)

duif geconstateerd na 6 uur vliegen in de NT en na de NT

Lossingtijdstip 04-08-17 07:00:00 uur

Duif geconstateerd 05-08-17 07:23:38 uur

Afstand 1139731 meter

Start_NT 04-08-17 22:23:00 uur

Einde_NT 05-08-17 05:45:00 uur

 BasisPerc = 20 Afnameconstante = 0,75 Alle tijden in seconden

 MbNT = Start_NT - lossingtijdstip  55380 = (04-08-17 22:23:00) – (04-08-17 07:00:00) ‘Start NT

MeNT = Einde_NT – lossingtijdstip  81900 = (05/08/17 05:45:00) – (04/08/17 07:00:00) ‘Einde NT

DuurNT=MeNT-MbNT  26520 = 81900 - 55380

InNTuur = DuurNT / 3600  7,37 =26520/3600

 Mcon = tijd_constatering – lossingtijdstip  87818 = (05/08/17 07:23:38) – (04/08/17 07:00:00)

NFO = 80 * e(0,75*-6) + 20  20,89 = 80 * e(0,75 * -6 ) +20 ‘NFO In procenten

DuurNT2 =6*3600 * (NFO / 100))  4511,96 = 6*3600* 20,89 / 100

Mcon2 = Mcon – DuurNT +duurNT2  65809,96 = 26520 +4511,96 ‘Zuivere vliegtijd

Snelheid in M/sec = vliegafstand / Mcon2  17,32 = 1139731,9 / 65809,96

Snelheid in M/min  17,32 * 60 = 1039,2

 

 

Hierboven het voorstel van een samengestelde commissie omtrent het anders berekenen van de gemiddelde snelheden van onze geliefde overnachtvluchten. Een discussie die al jaren gaande is en waar al menig professor het hoofd over gebogen heeft. Het is logisch dat er naar gekeken wordt, maar hoe krijg je nu een eerlijke uitslag met zo’n groot vlieggebied zoals op de ZLU vluchten het geval is. We spreken dan over een internationaal veld. Met een verschil in kilometers van ik gok ongeveer 400 kilometer tussen de dichtstbijzijnde liefhebber en  bijvoorbeeld Ameland/Holwerd/Roodeschool. Het is begrijpelijk dat een duif die in Kampen geconstateerd wordt op 1116 kilometer om 04.00 uur ’s nachts en deze duif verslaat daarmee een topper die om 01.00 uur geklokt wordt om 01.00 uur ’s nachts 2 kilometer dichterbij dat dit vraagtekens opwekt en niet als eerlijk bestempeld kan worden. Maar dat is slechts 1 scenario. Want geld dit ook voor de situatie waarbij een liefhebber in Kerkrade een duif klokt om 20.25 en in Urk eentje arriveert om 01.34 uur?? Welke duif heeft dan de beste prestatie geleverd. Volgens de oude methode die op Urk en volgens de nieuwe methode zou het best eens de duif uit Kerkrade kunnen zijn. Een moeilijk onderwerp vind ik het. Alhoewel ik het nieuwe voorstel wel kan begrijpen, maakt het de situatie voor ons Noorderlingen minder aantrekkelijk. Er worden met zo’n groot vlieggebied regelmatig duiven in de neutralisatietijd geklokt en dan wordt het voor ons heel erg moeilijk om de 400 kilometer die er tussen zit dicht te vliegen met een doorlopende klok(afgezwakt door de methode). Toch lijkt het een logische stap en kan ik me er wel in vinden, echter is het jammer dat je Nationaal en zeker Internationaal in Friesland geen schijn van kans meer hebt. Mogelijkheden zijn er dan alleen nog op een pittige Barcelona zoals afgelopen jaar. Niet dat het voor ons dan makkelijker is, maar er zijn mogelijkheden.

Bij de middaglossingen spelen we in sectoren en dat is toch wel het eerlijkst. Zou de ZLU ook niet beter sectoruitslagen maken van hun vluchten? Of zijn er dan te weinig duiven in bijvoorbeeld sector 4? Het zou voor mij in ieder geval de keus makkelijker maken welke vluchten ik ga spelen. Ik wilde me juist iets meer gaan toeleggen op de ochtendlossingen, maar op deze manier moet ik eieren voor mijn geld kiezen en kan ik beter de middaglossingen aanhouden. Jammer vin dik wel, maar sportman genoeg om te begrijpen dat de frustratie over sommige uitslagen hoog is. Vandaar ook begrip voor het voorstel en ik zou het ook logisch vinden dat deze methode gehanteerd gaat worden. Het gevolg zal in ieder geval zijn dat de ZLU minder duiven uit het noorden aangeleverd gaat krijgen en ach ja, ze heten ook de Zuid Limburgse Unie, in die regio zal men wel blij zijn in ieder geval.

Op eigen hok de late jongen nu twee keer opgeleerd vanuit Franeker en Leeuwarden. Toch wel koud voor de “vrienden van de herfst”, maar nagenoeg alle duiven hebben het hok weer kunnen vinden. Nu is er in ieder geval een beetje ervaring opgedaan voordat ze naar Heino moeten eind maart. Ik ben er overigens nog niet zeker van of ik meteen in stap. Het kan ook zijn dat ik na een paar vluchten pa smee doe. Dit hangt af van de weersomstandigheden, temperatuur zogezegd. De koppeldatum van mijn vliegploeg zal rond Bevrijdingsdag liggen. Mooi op het eerste nestje eitjes naar Limoges en op een klein jonkie naar St.Vincent. Ik heb wat nieuwe nestbakken gekocht om het schoonmaken iets makkelijker te maken.

Zaterdag gaan we even kijken op de voorjaarsbeurs met broer Willem, mijn vader en Joan(ons jeugdlid uit Sint Jacobiparochie). Daar maar even rondneuzen en vermoedelijk een klein biertje drinken. Wellicht tot dan!

14. feb, 2018

Het winterweer in Nederland is af en toe fantastisch te noemen. Na een paar maanden van regen, grijze wolkendekken en harde wind hebben we de laatste dagen toch niet te klagen. Af en toe een dipje, maar over het algemeen mooi droog winterweer. Aan de duiven was ook te merken dat het af en toe voelt als voorjaar en daar was ik dan weer iets minder blij mee. Ik had de geslachten nog niet gescheiden en was van plan dat zo te houden zolang als het kan. Met het zonnetje op het hok, temperatuur maakt dan in de nacht niet zoveel uit, werd er volop gezocht naar een partner. Je merkt dan vooral bij de jaarlingen dat ze graag een nestje gaan bouwen en dan komen al snel de eerste eitjes. Ik heb daar een gruwelijke hekel aan zo vroeg in het jaar en heb ze dan ook afgelopen weekend gescheiden. Een mooie ploeg van 46 vliegduiven en een club late jongen, maar daar kom ik zometeen op terug. Van de 46 vliegduiven zaten er 23 doffers en 23 duivinnen bij, hoe is het toch mogelijk. De vliegduiven gaan zoveel mogelijk los in het weekend en dat is nog lichtelijk onwennig. Vooral omdat de roofvogel regelmatig komt buurten moeten ze af en toe al best de hoogte in.

Over de roofvogel gesproken, die heeft hier behoorlijk huisgehouden. De laatste keer dat ik een stukje schreef had ik nog 25 late jongen, inmiddels kan de teller naar 16 stuks. Helaas raken er door de schrik ook duiven kwijt en is er onlangs een duif opgegeven vanuit Eenrum. Opvallend is dat alle kleuren er inmiddels uitgegeten zijn en er alleen nog maar krassen rondvliegen. De rode kleur of een wit pennetje zal ongetwijfeld een goed mikpunt zijn voor de rover. Desalniettemin blijven we strijden tegen de hardheid van de natuur en gaan ze gewoon los.

Ondanks de koudere omstandigheden springen de duiven maar wat graag op zondagmorgen in de jacuzzi. Daarna de wekelijkse schoonmaak en we kunnen weer een week vooruit. De rest van de week geef ik ze te eten en vul ik de drinkpan bij en verder geen bijzonderheden. Beetje grit en vitamineral in een potje en af en toe een boerenkoolstronk of een krop sla, vinden ze lekker.

De komende weken me maar eens richten op de vliegplanning voor het komende seizoen. Het vertrouwen is na vorig jaar niet enorm. De beste vliegers op het kweekhok is naar mijn mening nog steeds een goede keus geweest voor de toekomst van het vliegploegje op de Nijbuurt, maar ik kan niet zeggen dat er echt nieuwe toppers zijn opgestaan. Ik twijfel dan ook enorm aan de planning voor komend jaar. Misschien kies ik wel drie vluchten uit waar ik me op ga richten. Een ding is zeker, als mijn kapitein deel 2 het voorprogramma overleeft inclusief Limoges gaan we meedoen aan Barcelona. Samen met wellicht nog een paar duiven als ik er zin in heb. Het gevolg hiervan is dat ik een andere vlucht of misschien wel twee moet schrappen. Op dit moment is de gedachte: Limoges, St.Vincent, Ruffec, Barcelona, Orange, Bergerac en wellicht nog Cahors. Dax zou ik dan overslaan i.v.m. Barcelona.

De kwekers zitten momenteel allemaal mooi op eieren voor hun 1e ronde. Deze jongen gaan naar een superhard spelende liefhebber die afgelopen jaar vooral zijn naam heeft laten gelden op de zware marathonvluchten. Ben erg benieuwd wat dat allemaal gaat opleveren aldaar. Johan is op een andere locatie en staat tegen de 1e Nat. Dax van sector 3 gekoppeld van afgelopen jaar, een mooie koppeling.

Tot de volgende keer!