30. mei, 2019

Ga je nog weer eens een stukje schrijven? Hoe gaat het met je, ik zie je nergens meer? Gaat alles wel goed met je? Een aantal vragen die ik de afgelopen maanden vaak voorbij heb zien komen of aan heb moeten horen. IK begrijp het hoor, jullie verwachten natuurlijk dat ik zoals eerder regelmatig een stukje schrijf. Maar ik kan wel zeggen dat ik er niet zoveel zin in had en waarom zou ik me dan verplichten om iets op te schrijven. Ik doe dit tenslotte voor mijn plezier en niet omdat het moet. Tevens zijn wij het afgelopen jaar bezig geweest om zelfstandig ondernemer te worden en vanaf 1 juli mag ik zeggen dat we de trotse eigenaars worden van een Thomashuis. Wij worden enorm blij van dit dankbare werk en hebben er samen met het team enorm veel zin in om aan die klus te beginnen. Dit betekent dat de duiven straks op een zeer laag pitje komen te staan om vervolgens een paar jaar later weer vol op te laaien. Plan is om dit jaar nog een paar vluchten mee te doen en ach misschien ook wel alleen Limoges, ik zie wel. In 2020 kweek ik weer jongen en zal ik ze zo goed mogelijk door hun geboortejaar proberen te loodsen. Momenteel kweek ik volop jongen uit mijn uitgedunde kweekstal. Het kweekhokk draait voornamelijk nog om Johan, Famke, Dirk, Aisha met een aantal aanvulling van Coen van Haarlem uit samenkweek met zijn Barcelonatoppers en de Superkweker. Tevens een mooie rode van Jan Grootoonk uit zijn 15 en 17e Nat uit de lijn van de 3e Nat. Pau. 

 

Ik heb op LImoges twaalf duiven ingekorfd en dat zijn al mijn oude duiven. Ik zou dit jaar niet meer meevliegen en had alleen de beste vliegers overgehouden met het idee om daar wellicht nog wat uit te kweken volgend jaar. Toen de verhuizing iets uitgesteld werd begon het toch weer te kriebelen. Kijken hoe het gaat op Limoges. Over het algemeen een niet te voorspellen vlucht. Het lijkt prachtig weer te worden en dat is in ieder geval mooi voor de eerlijke kansen die er dan zijn. Een ieder succes en tot de volgende!!!

22. jul, 2018

 

Wie ooit een duif van Barcelona heeft geklokt in Nederland begrijpt meteen wat ik bedoel met deze titel. Voor mij is dit jaar geen topjaar zoals ik deze jaren wel beleefde in 2015 en 2016. Terugkijken is af en toe leuk, maar je wil elke vlucht weer een vroege pakken. Dit heb ik geprobeerd op Dax en Barcelona vorig weekend. Dax werd een teleurstelling, maar was ook een gok met drie middelmatige duiven. Ik had mijn betere duiven op Barcelona gezet. De verwachting was dat er op zondagavond wellicht een duifje door zou kunnen komen, maar er werd al druk gespeculeerd bij het inkorven over de grotere kans dat de duiven een dag later zouden vallen op de maandag. Zondagavond klokte Kees Bruinsma een steenvroege duif op 1350 kilometer, fantastisch voor hem!!! De vreugde was enorm bij zowel Kees als zijn vader Anne. Nogmaals gefeliciteerd met de 1e  van de sector en de 84e nationaal ZLU. De volgende ochtend was ik al vroeg uit de veren en ik hoefde niet lang te wachten of een flits van een kras doffer die op de antenne valt. De “188” drukt af om 06.05.08 en speelt daarmee de 4e Provinciaal en de 456e Nationaal ZLU. Een geweldige prestatie op deze afstand, hij speelt tevens de 2e in de Friese Fondclub. Deze doffer was ook al mijn eerste van Limoges en kan dus wel wat. Een week later was het de beurt aan de Orange ploeg om te laten zien wat ze kunnen. Ik had vijf jaarlingen ingekorfd en zij hadden geen moeite met deze afstand. Mijn eerste duif is een jaarling, een kleinkind van de superkweker van Coen van Haarlem. Hij heeft daarmee meteen zijn plekje verdiend voor volgend jaar met een 60e NPO een prima resultaat. Daarna komen nog twee jaarlingen en vervolgens is het de beurt aan de ouderen van het hok. De volgende ochtend kan de klep dicht en zijn ze allemaal weer terug. Hoewel het een zwaar jaar is wordt er werkelijk bij mij bijna geen duif verspeeld. Alleen van Perigueux zijn er nog een paar onderweg en ik mis nog 1 van Barcelona.

Gisteren even de jonge duiven bij mijn vader aan zien komen, blijft prachtig. Heit klokt weer eens een vroege duif en speelt de 2e in het samenspel, kort gevolgd door broer Willem met een 3e en 4e in het samenspel. Vervolgens ben ik rond 17.00 uur maar eens naar Willem getogen om de duiven op te wachten van Chateauroux. We hadden het als over de 16-654. Dit is echt een ongelooflijke topduif. Als je die in de hand krijgt voel je je gewoon even gelukkig om vervolgens te bedenken dat deze duif niet van jou is. Op Chalons en Champagne vloog hij al eens een kwartier los in de kuststrook. Hij stond tot gisteren dan ook 4e asduif dagfond in de afdeling. Om 18.18 komt hij er weer aanvliegen in 1 streep recht naar het hok. Even 11 uurtjes gebeukt en daar is hij weer. Onvoorstelbaar, maar nog zo rond als een kogel in de hand na deze wereldprestatie. Willem klokt er vervolgens zes in een uurtje en dat terwijl de meeste melkers nog op hun eerste duif staan te wachten. Deze zes duiven spelen allen bij de eerste 12 van de kuststrook. Het lijkt op deze vlucht allemaal te lukken met de eerst getekende voorop, tevens de kanshebber op asduif dagfond na dit weekend. Morgen zullen we weten of Willem op het hoogste schavot mag gaan staan op elk onderdeel op de dagfond. Heit klokt ook weer een prima duif om 19.08 en stond tot vandaag 2e in de afdeling, afwachten wat er morgen uit de bus komt rollen als eindstand. Ik heb groot respect voor de enorme inzet die deze twee liefhebbers hebben getoond dit jaar. Denk niet dat het vanzelf komt, het was echt hard werken, maar het resultaat mag er zijn. Alvast gefeliciteerd voor beide!!

Ik ga me voorbereiden op Bergerac, Cahors en wellicht nog Perpignan. De ZLU trekt toch wel meer en ach nog een kansje extra op een dagsucces. We gaan ons best doen! Tot de volgende.  

29. jun, 2018

De eerste drie overnachtvluchten zitten er op. Limoges viel enorm tegen. Onbegrijpelijk met de duiven die ik gespeeld had. Ze stonden er goed op en er zaten toch een aantal ervaren beestje bij, maar helaas geen vroege duiven bij mij op Limoges. Wel waren alle tien weer op appel. Helaas zat er een doffer bij die dusdanig gewond was dat ik hem niet meer kon redden. Daarna de draad weer opgepakt richting St. Vincent. Met de twijfel in het hoofd over Barcelona. Wat ga je doen? Het middagprogramma aanhouden of gaan er een aantal naar Barcelona? Vantevoren had ik met mezelf afgesproken dat alles afhing van het verloop van Limoges. Deze duiven zijn allemaal weer thuis gekomen, maar niet vroeg. Twijfel, twijfel, twijfel. Ik kon er maar niet uitkomen en heb uiteindelijk drie duiven gepakt voor St.Vincent. Gewoon je punten pakken en wellicht zit er een vroege bij als hij echt zwaar wordt. Toen ik om 14.57 mijn eerste duif klokte en om 15.40 mijn laatste kon de klok van de stroom. Nog nooit meegemaakt op 1180 kilometer. De duiven kwamen fris thuis en geen reden tot paniek. Geen extreem vroege helaas, maar wel weer alles thuis. Perigueux wederom geen vroege duif, maar wel een mooie jaarling duivin voorop. Wederom de “389” van Coen van Haarlem die het deed. Op 600 kilometer was het ook al mijn eerste duif en nu doet ze het ook op 970 kilometer. Een duifje waar ik verder mee kan. 10 minuten later komt haar doffer aan, “The Pirate”. Deze duif is ook altijd bij de eerste 10% te vinden. Vervolgens voornamelijk jaarling duivinnen, de doffers lieten het afweten. Met als klein hoogtepunt mijn 6e duif, een laat jong van 2017. In het geboortejaar nooit in de korf geweest en nu op Perigueux een keurig prijsje.

Mijn felicitaties gaan uit naar Peter Jaarsma. Met een 10e NPO en 1e NIC Balk kan hij terugkijken op een geweldige vlucht. Peter is gewoon een echte duivenman, hij heeft het in de vingers. Met een programmaduif even 3.000 overnachters verslaan, heel knap!!!

Ook moet ik Hans Bos even noemen. Wat draait deze man geweldig. Ik heb ooit een aanvlieger van hem op het hok gehad en die heeft hij toen opgehaald. Hans was toen zo aardig om twee jongen voor me te kweken. Helaas had ik behoorlijk last van de roofvogel en zijn ze daaraan verdwenen, maar het gebaar was super. Je krijgt ook nog twee van mij Hans volgend jaar!

Ook broer Willem en mijn vader zijn niet te kloppen momenteel. Geweldig om de series te zien die ze draaien. Ben benieuwd hoe dat gaat de laatste dagfond en midfondvluchten. Ze zijn in vorm! Succes!

Komende zondag is het inkorven voor Barcelona en dinsdag a.s. mogen we inmanden voor Dax. Dat beloofd een mooi weekend te worden volgende week. De tent kan wel bij het hok opgeslagen worden. Barcelona, voor zover je dat kunt voorspellen een week van tevoren lijkt prachtig weer met een Zuiden wind. Maar in Dax lijkt het al NW te worden en in Parijs Westenwind met kans op onweer, maar in Nederland prachtig weer met variabele winden van west, noordwest en zelfs oost. Het is nog te wisselvallig om goed in te schatten. De bedoeling is om 3-4 duiven in te korven voor Barcelona en voor Dax 4-6 duiven. De week er na staat Orange alweer op het programma en dat is voor mij een magische plek. Komt natuurlijk door de 1e Nationaal 2016 en de 10e NPO 2013 die ik reeds vloog vanaf deze loslocatie. We gaan ons weer klaarmaken. Succes allen!

27. mei, 2018

Ik sprak laatst met iemand die het leuk vond om af en toe lekker te golfen op zondag. Dit vond hij ontspanning en hij sprak dan ook de wijze woorden: “Een hobby is ontspanning”. Ik moest op de terugweg in de auto enorm lachen in mezelf en begreep wat hij bedoelde. Ik ben zelf in de gelukkig omstandigheid dat ik ook wel eens op de golfbaan ben geweest(veel te weinig de laatste tijd) en daar loop je inderdaad ontspannen rond. Heerlijk bezig met het spelletje en in alle rust naar de volgende slag lopen. Geen zorgen voor even en genieten van het leven. Hoe moet ik zo’n man nu gaan uitleggen dat ik aan duivensport doe en hoe inspannend dit is en dat ik dat zelfs leuk vind. Dat ik inderdaad zaterdagmorgen om 04.45 mijn duiven ga lappen voor een inkorving op een meerdaagse fondvlucht en dat ik dan de hele zaterdag en soms de zondag naar de lucht sta te turen. Heen en weer ijsberend met een telefoon in mijn hand om de meldingen te volgen. Zoals als door het NPO vastgesteld is het inderdaad topsport en geen hobby meer te noemen. De mensen die de duivensport nog hobbymatig uitvoeren komen niet voor op de uitslag of mogen de laatste prijsjes verdelen en kunnen dan aan het eind van het jaar een rollade ophalen voor bewezen diensten of laatst geklokte liefhebber. Prachtig als je op die manier toch van je hobby kan genieten. Ik kan dit duidelijk niet, ik moet winnen. Ik word gek als er al twintig gemeld zijn in de sector en bij mij nog geen piepje geklonken heeft. Het is wat.

De Limoges duiven zijn momenteel(zondag voor inkorving) tot Chimay vorige week mee geweest. Dit weekend heb ik ze zelf gelapt en heeft Wim de Jong mijn duiven vandaag mee genomen. Super van Wim! Ik heb zelf de mogelijkheid niet vandaag en super dat een collegamelker je dan wil helpen. Zaterdagmorgen heb ik ze om 05.50 in Swifterbant gelost en met deze sterke tegenwind(NO5) deden ze er 1,5 uur over, mar kwamen ze fit aan en aten ze weer goed. Ze liggen nu lekker te badderen, althans ze hebben net allemaal lekker gebadderd en dit mogen ze dinsdagmorgen nog eens doen als ze dat willen. Nog een paar trainingen bij het hok en goed aan het eten houden dan moeten ze er klaar voor zijn. Ik heb er tien klaar gemaakt, maar weet niet zeker of ik er ook tien speel. Dit weet ik dinsdag pas. Zit nog te dubben met St.Vincent en Barcelona. Ik wil Barcelona dit jaar spelen, maar dat kost me wel weer een aantal ervaren duiven voor de rest van het programma. Wat is wijsheid en wat is verstandig. Het blijft een vraag die velen zal bezig houden. Ik heb in ieder geval zin in de eerste overnachting, ik hoop wel dat het dit jaar niet zo’n zware wordt meteen aan het begin van het seizoen. Zou lekker zijn als zaterdag de meeste duiven weer hier zijn, maar we wachten af.

De jaarlingen hebben vorige week 600 kilometer gehad en ik heb op die vlucht slechts 1 verspeeld. Tevreden na afloop, maar het was wel een zwaar vluchtje met regen en bewolking. ZE hebben hier goed van geleerd en daar ging het mij om. De duiven uit de goede kwekers deden het voor mij. Mijn eerste twee waren van Coen van Haarlem, mijn derde komt uit zoon Dirk x zwarte van Durk Veendorp en mijn vierde is een kleinkind van de 2e Nat. Bergerac. Mijn 5e duif komt uit Johan x Famke. Deze waren allen zaterdag aanwezig, zondag volgde de rest snel op met als zesde duif een laat jong van 2017 van Jacco van Nieuwamerongen. Top gedaan van dit onervaren beestje. Ik ga me verder bezinnen over Limoges en wat te doen en wat niet te doen. Duivensport fijne ontspannen hobby, ik dacht het niet……

7. mei, 2018

Inmiddels hebben we de eerste vier vitessevluchten gehad en is bij mij de traditionele voorlaatste schifting geweest. Er blijven er ieder jaar wel een paar weg op de vitessevluchten en vooral met late jongen loop je dat risico. Je moet het zien alsof het voor die duiven de eerste jonge duivenvluchten zijn. Ik ben zeer tevreden over de gang van zaken tot nu toe en hoe ze af komen. Afgelopen zaterdag ook weer de eerste 11 in 7 minuten en daar kan ook ik als overnachter van genieten.

Momenteel zijn de duiven gekoppeld vanaf thuiskomst afgelopen zaterdag en de planning is gemaakt. Het hele seizoen hang eigenlijk af van Limoges. Dit blijft een lastige vlucht en als dan meteen 50% wegblijft kunnen we Barcelona wel weer overslaan. Wat dat betreft zou het mooi zijn als we nu eindelijk eens zouden stoppen met die vroege overnachtingsvlucht, maarja bij mij kriebelt het ook weer en dan krijg je er toch weer zin in. Zou toch lekker zijn om in de tweede week van juni pas te beginnen met Saint-Vincent? Laat het dan lekker doorlopen tot derde week augustus en gun ons tussen elke vlucht een weekje rust, gewoon om het weekend spelen.

Het is slechts mijn bescheiden mening, maar ik heb een beetje een haat/liefde verhouding met Limoges. Aan de ene kant heb ik weer enorm veel zin om de eerste duif van het seizoen aan te zien komen, de spanning de gehele week als ze weer onderweg zijn, maar aan de andere kant kan deze vlucht me gestolen worden vanwege het ontzettend moeilijk plannen na deze vlucht. Ik krijg het maar moeilijk voor elkaar op papier. Dax wil ik eigenlijk overslaan, maar dan zul je net zien dat je er super voor staat in de kampioensschappen en ga je toch weer twijfelen.

Er staat in ieder geval 1 ding vast, de duiven zijn gekoppeld, het trainingsschema is opgepakt, het overnachtseizoen is definitief begonnen!!

Voor wie het leuk vind om te lezen staat er eens in de 4-6 weken een stukje van mij op www.marathonduivenjournaal.nl Deze stukjes zullen hier niet geplaatst worden.