14. feb, 2018

Het winterweer in Nederland is af en toe fantastisch te noemen. Na een paar maanden van regen, grijze wolkendekken en harde wind hebben we de laatste dagen toch niet te klagen. Af en toe een dipje, maar over het algemeen mooi droog winterweer. Aan de duiven was ook te merken dat het af en toe voelt als voorjaar en daar was ik dan weer iets minder blij mee. Ik had de geslachten nog niet gescheiden en was van plan dat zo te houden zolang als het kan. Met het zonnetje op het hok, temperatuur maakt dan in de nacht niet zoveel uit, werd er volop gezocht naar een partner. Je merkt dan vooral bij de jaarlingen dat ze graag een nestje gaan bouwen en dan komen al snel de eerste eitjes. Ik heb daar een gruwelijke hekel aan zo vroeg in het jaar en heb ze dan ook afgelopen weekend gescheiden. Een mooie ploeg van 46 vliegduiven en een club late jongen, maar daar kom ik zometeen op terug. Van de 46 vliegduiven zaten er 23 doffers en 23 duivinnen bij, hoe is het toch mogelijk. De vliegduiven gaan zoveel mogelijk los in het weekend en dat is nog lichtelijk onwennig. Vooral omdat de roofvogel regelmatig komt buurten moeten ze af en toe al best de hoogte in.

Over de roofvogel gesproken, die heeft hier behoorlijk huisgehouden. De laatste keer dat ik een stukje schreef had ik nog 25 late jongen, inmiddels kan de teller naar 16 stuks. Helaas raken er door de schrik ook duiven kwijt en is er onlangs een duif opgegeven vanuit Eenrum. Opvallend is dat alle kleuren er inmiddels uitgegeten zijn en er alleen nog maar krassen rondvliegen. De rode kleur of een wit pennetje zal ongetwijfeld een goed mikpunt zijn voor de rover. Desalniettemin blijven we strijden tegen de hardheid van de natuur en gaan ze gewoon los.

Ondanks de koudere omstandigheden springen de duiven maar wat graag op zondagmorgen in de jacuzzi. Daarna de wekelijkse schoonmaak en we kunnen weer een week vooruit. De rest van de week geef ik ze te eten en vul ik de drinkpan bij en verder geen bijzonderheden. Beetje grit en vitamineral in een potje en af en toe een boerenkoolstronk of een krop sla, vinden ze lekker.

De komende weken me maar eens richten op de vliegplanning voor het komende seizoen. Het vertrouwen is na vorig jaar niet enorm. De beste vliegers op het kweekhok is naar mijn mening nog steeds een goede keus geweest voor de toekomst van het vliegploegje op de Nijbuurt, maar ik kan niet zeggen dat er echt nieuwe toppers zijn opgestaan. Ik twijfel dan ook enorm aan de planning voor komend jaar. Misschien kies ik wel drie vluchten uit waar ik me op ga richten. Een ding is zeker, als mijn kapitein deel 2 het voorprogramma overleeft inclusief Limoges gaan we meedoen aan Barcelona. Samen met wellicht nog een paar duiven als ik er zin in heb. Het gevolg hiervan is dat ik een andere vlucht of misschien wel twee moet schrappen. Op dit moment is de gedachte: Limoges, St.Vincent, Ruffec, Barcelona, Orange, Bergerac en wellicht nog Cahors. Dax zou ik dan overslaan i.v.m. Barcelona.

De kwekers zitten momenteel allemaal mooi op eieren voor hun 1e ronde. Deze jongen gaan naar een superhard spelende liefhebber die afgelopen jaar vooral zijn naam heeft laten gelden op de zware marathonvluchten. Ben erg benieuwd wat dat allemaal gaat opleveren aldaar. Johan is op een andere locatie en staat tegen de 1e Nat. Dax van sector 3 gekoppeld van afgelopen jaar, een mooie koppeling.

Tot de volgende keer!

22. jan, 2018

Ben begonnen met een nieuw project in de duivensport, voor mij althans. Toen ik net verhuisde had ik alleen ervaring met jongen die geboren werden omstreeks januari/februari. Met deze jongen speelde ik de jonge duivenvluchten en als jaarling gingen ze op hun eerste overnachtvlucht. Een aantal gingen als jaarling twee maal mee en als tweejarige mochten ze drie keer mee op de overnachtvluchten. Helaas heb ik wel eens de fout gemaakt een duif vier maal te spelen en ik ben van mening dat dat teveel is voor een duif. Wellicht niet meteen zichtbaar, maar de duif krijgt niet genoeg tijd om te herstellen en de prestaties lopen achteruit. Dit is mijn ervaring en wellicht zijn er mensen die er anders over denken, maar ik vind het teveel. Daarmee is meteen het duifkampioenschap voor mij uitgesloten en dat lijkt me geen probleem. Ik hecht geen waarde aan een duif die een duifkampioenschap wint op de overnacht. Voor mij totaal onbelangrijk. Ik heb liever een vroege prijs. Nu er wat meer duiven komen van verschillende jaartallen komen op het hok wordt dat ook het criterium. De duiven met drie maal raak en middenmoot/staart van de uitslag gaan niet mee naar volgend jaar. Even terugkomen op de jonge duiven heb ik vanaf 2013 gekozen om alleen op de natour te vliegen met de jonge duiven en dat beviel goed qua tijdsindeling tijdens het seizoen. Afgelopen jaar vond ik het toch weer nodig om vroegere jongen te kweken en dat is slecht bevallen. Voor een jonge duif is het natuurlijk goed om tot Morlincourt mee te gaan als jonge duif. Elke ervaring is meegenomen, vooral het op donderdag inkorven is natuurlijk een schot in de roos. Het probleem dat je dan parten gaat spelen is de tijd. Zoals de vaste lezers wel weten heb ik een drukke baan en ook mijn gezin heeft de nodige aandacht nodig en voor mijn situatie is het dan niet handig om mijn aandacht te moeten verdelen tussen de oude en de jonge garde. Vandaar dat ik dit jaar weer ga kiezen voor de latere jongen om de natour mee te spelen. Je kunt je jonge duiven ook dan op donderdag gewoon thuis inkorven, drinkbakjes er aan en op vrijdag in de mand voeren en ze hebben ook twee nachten mand gehad. Mijn nieuwe project betreft jonge duiven geboren in september 2017. We hebben er 25 gekweekt en momenteel zijn er nog 23 over. Ik heb ze zoveel mogelijk los en zodra het de komende weken mooi weer wordt gaan ze mee naar mijn werk in Harlingen of Leeuwarden. Ze zullen een paar keer gelapt worden en in april mogen ze mee op de programmavluchten. Het lijkt me leuk u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van deze ploeg via mijn blog.

De tentoonstelling van onze vereniging was een groot succes vooral dankzij de opkomst. Leuk dat er veel mensen waren uit verschillende regio’s. Het hok zat lekker vol en er werd goed geboden op de bonnen die we hadden. Een mooi resultaat voor de club. Helaas kon ik zelf niet bij onze prijsuitreiking zijn vorige week zaterdag maar ook dat was goed geregeld naar ik heb begrepen. Gelukkig gaat het wat dat betreft de goede kant op met onze verenging. Nu nog hopen dat ik mijn ringen op tijd krijg(liefst voor juni :p).

De roofvogel is deze winter niet zo aanwezig zoals dat voorheen wel eens ging. Ik heb in het weekend dan mijn oude duiven ook gewoon zoveel mogelijk los. Ongedwongen rondvliegen en even lekker in bad in het weekend is ook wel het maximale wat ik ze kan bieden. Doordeweeks is het voer er in, water bijvullen en succes maar weer. Veel mensen zullen dit wel herkennen. Volgend weekend zullen we alles weer eens noteren voor de jaarlijkse paramyxo enting. Kan er meteen een wormpil in en alvast een druppeltje voor de luis en de mijten. De mijten heb ik echt onderschat en veel last van gehad afgelopen jaar, nu op advies een druppeltje per half jaar en dan kan je dat ook uit je hoofd zetten.

Mijn maat heeft de kwekers gekoppeld en de eerste ronde gaan we uitproberen in het midden van het land, de tweede ronde is voor ruilen en de bonnenkopers. Hierbij alvast een oproep aan de bonnenkopers om je begin maart te melden voor je koppel eieren half/eind maart. Ik heb 7 bonnen gegeven, je mag je alvast melden en vertel waar je de bon gekocht hebt zodat ik af kan vinken.

Voor nu een fijne kweekperiode en tot de volgende maar weer!      

1. dec, 2017

Zit u wel eens met de vraag of de duivensport u nog wel gelukkig maakt? Twijfelt u wel eens aan het houden van postduiven? Staat u op het punt om te verhuizen en twijfelt u dan niet eens om de hele boel de boel te laten en alles weg te doen?

Ik heb 1 antwoord: NIET DOEN!!!

Ik twijfel er ook vaak aan en er spelen natuurlijk allerlei factoren een rol die je moet afwegen voor jezelf. Er zijn helaas al te veel mensen die de keus hebben gemaakt om te stoppen. Toegegeven dat in sommige fases van je leven duiven wellicht niet meer zo belangrijk zijn en de tijd er niet voor is om 100% te geven. Vaak kun je er echter toch een mouw aan passen of is het mogelijk om met minder duiven toch plezier te halen uit je sport en kun je het toch bijbenen. Ik vind dit laatste het moeilijkste van de hele sport. Ieder jaar beloof ik mezelf weer om minder jonge duiven te nemen zodat ik niet zoveel duiven hoef te pakken/te enten en niet zoveel stront hoef op te ruimen. Hoeveel heb ik er gekweekt in 2017? Ik denk ongeveer 100, niet echt weinig en niet wat ik mezelf had voorgenomen. Dit jaar heb ik echter zeer streng geselecteerd in het kweekhok met mijn maatje en blijven er met een aantal nieuwe aankopen 11 koppels zitten. Maximaal 40 jongen eruit kweken en nog wat bonnetjes en ruilingen is 60 jonge duiven de max. dit jaar!! We gaan het zien…

Dit weekend is onze tentoonstelling van de vereniging. Helaas weer slechts een 88 tal duiven die zitten te wachten in het kooitje op de strenge hand van de keurmeester van Dijk. Ik heb overnachters en best mooie al zeg ik het zelf, maar ik doe mee omdat dat leuk is voor de vereniging, er moet geld komen in het laatje van de club. Ik hoop dat volgend jaar iedereen een paar duiven mee doet, ook al zijn het er maar twee. Je kan uiteraard niemand dwingen en als het niet gaat dan gaat het niet, maar het zou leuk zijn als er weer 150 duiven op een tentoonstelling zijn. Ik ben weer aan het zwijmelen waarschijnlijk en praat onzin, maar we geven de moed niet op.

Ook zag ik op de site van Afdeling Friesland dat de voorzitter mijn dringende advies gelezen had blijkbaar om als verenigingen te fuseren in de regio. Ik heb het al meerdere keren opgenoemd, maar vraag me af of de voorzitters uit de regio al met elkaar contact hebben gelegd. Waarschijnlijk niet, geeft niet, modderen we toch lekker nog een paar jaar door. Gaan we toch  4x per jaar naar elkaar toerijden om duiven aan te voeren. Blijf lekker liggen in je stoel en verroer je niet. Hebben we over een aantal jaren allemaal een lege bankrekening en de helft minder leden als nu, want hoeveel zijn er bij jullie lid die boven de 70 jaar zijn? Ach waar maak ik me ook druk om.

Afgelopen maandag naar Gert Jan Beute geweest om mijn jaarlingen te laten keuren. Wederom een sterke ploeg duiven met hoge waarderingen. Ik zal jullie de details besparen, maar samen met Peter Jaarsma vallen er geen vervelende stiltes en hebben we een gezellig dag gehad. Peter had een fantastische ploeg duiven bij zich en Gert jan was onder de indruk en terecht als je het mij vraagt. Onderschat hem niet, dit jaar nog niet, maar 2019 kan hij wel eens voor een verrassing gaan zorgen op de overnacht. Succes jonge!

Na de beoordeling samen met Durk de lijst doorgenomen en gekeken welke afstammingen er aan de duiven hangen. We hebben zes duiven gekweekt uit een zoon en een dochter van de superkweker van Coen van Haarlem en daar zaten vijf 8tjes bij. Zegt toch wel wat. De duiven uit de eitjes die ik met Coen geruild heb zaten van de 6 duiven maar liefst 5 achtjes bij en een 7,5. Als je dat dan vergelijkt met de prestaties van Coen dit jaar wordt je daar toch vrolijk van. Ook de zoon uit Famke X Johan kreeg een 8. Helaas niets uit Dirk kunnen kweken, dat moet dit jaar anders. Ik heb wat dat betreft een mooie ploeg jaarlingen uit mijn beste vliegduiven van afgelopen jaren en aangevuld met de kinderen en kleinkinderen van de superkweker en natuurlijk de zus van de 4e nationaal Barcelona biedt dit veel perspectief. Ook heb ik vier duiven geruild met een duivenmaat uit de regio( ik weet niet of ik zijn naam mag noemen), deze duiven kregen allemaal een 8. Weer een leuke dag gehad bij Gert Jan en je mag er van alles van vinden, maar ik kom er met plezier en inmiddels voor het 5e jaar. Ik luister naar niemand, want iedereen weet het beter, maar deze man heeft het al vier jaar bij het rechte eind en al mijn teletekstduiven kregen een 8 of hoger. Goedemiddag en tot de volgende.

 

Oja Vrijdagavond vanaf 19.30 uur aan de Oostelijke Industrieweg 4 te Franeker een supergezellige tentoonstelling met bier, gehaktballen, draaiend rad en zeer mooie bonnen!!!   

13. okt, 2017

Inmiddels alweer half oktober en de rui bij de oude duiven zit er lekker in. Kale koppen, veren overal en duiven die een beetje boos kijken, althans zo lijkt het altijd als ze in de rui zitten. Net of willen ze tegen je zeggen: ”Ik weet wel dat ik er niet uit zie, gooi dat voer nou maar in de bak en pleur op”. Waarschijnlijk gaat de fantasie met mij op de loop, maar het is ook een lichtelijk treurig gezicht, al die gabberduifjes. Dan mijn jonge garde die al helemaal door de rui heen zijn op een enkele pen na, wat een prachtig gezicht. Ze zitten alweer helemaal strak, natuurlijk niet verduisterd en vroeg gekweekt in het jaar, dan lukt dat wel. Afgelopen week tussen de bedrijven door nog een paar in de handen gehad en de kwaliteit is goed te noemen. Vooral de toevoeging van de duiven van Coen van Haarlem heeft goed gepakt. Er zitten een flink aantal duiven uit de lijn van zijn superkweker en het zijn duifjes naar mijn zin. Klein van stuk, maar prachtig van bouw en ze voelen hard aan en dat mag ik graag zien. Ik begrijp echt wel dat dat geen garantie voor succes is, maar het geeft de burger moed. Het zusje van zijn 4e Nationaal Barcelona heb ik op de kweek gezet, prachtig bonte duif met hopelijk veel kweekpotentie. Die kweekpotentie blijft altijd de vraag. Ze kunnen nog zo mooi gebouwd zijn, maar dat wil niet zeggen dat er goede duiven uit komen. Stichting open deur natuurlijk, maar veel mensen kweken veel te lang door omdat het zo’n mooie duif is. Het zegt echt niets, maar is wel belangrijk. De duif moet goed gebouwd zijn, maar dat is alleen punt A van de benodigde kweekpotentie. Er is ook een punt B, namelijk intelligentie. Tatjana zal nooit een Einstein baren, maar iemand die er net zo uit ziet als Tatjana kan wel een Einstein baren. Daar moet je op selecteren in je kweekstal, een lastig geheel voor een overnachter. Waarom? Omdat je een aantal jaren moet uittrekken voor een kweekduif voordat je de potentie weet. Het lijkt me dan ook altijd verstandig om je vliegploeg ook te laten kweken zodat je sneller weet wat je kweekpotentie is onder je vliegduiven. Dit vergeet ik helaas ook wel eens of het komt even niet zo uit. Ik wil niet beweren dat je uit alle jaarlingen duiven moet gaan kweken, maar als ze als tweejarige nog op je hok zitten en dus al een aardige selectie hebben ondergaan(mits je ze als jaarling op de overnacht speelt), kun je het best proberen. Blijkt het dan zelf geen goede vlieger te zijn, maar zijn kinderen wel: Bingo kweekhok! Blijkt het een goede vlieger te zijn en zijn kinderen niet: Bingo vlieghok! Blijkt het een goede vlieger te zijn en zijn kinderen ook: Bingo kweekhok! Blijkt het een slechte vlieger te zijn en zijn kinderen ook: Geen Bingo, selectie! Makkelijk voor de selectie…

Momenteel krijgen ze volop ruimengeling, vitamineral, beetje eivoer, goed grit en schoon water. Het hele karnemelkgebeuren ben ik mee gestopt. Mijn jonge duiven zijn ook zonder karnemelk geweldig door de rui gekomen. Afgelopen zaterdag de roofvogel volop aanwezig bij mijn ploegje. Ik probeerde jonge duiven over te wennen naar het oude duivenhok en dan blijven ze treuzelen op het dak. Dat had die k*troofvogel in de gaten en ik ben bang dat er een duif minder is sinds het weekend. Het zal wel een laat septemberjong geweest zijn die het slachtoffer is geworden. Komt net buiten en dan meteen dit, ja dan ben je een makkelijke prooi. Ik heb er overigens nog 30 gekweekt voor eigen gebruik. Deze ploeg zal het najaar en de winter moeten zien te overleven met alle ontberingen die ze tegen komen. Ben benieuwd wat er mee kan op Heino in april. Ik heb dit vorig jaar geprobeerd met drie duiven en ze zijn er allemaal nog. Dit jaar meteen 700 km. dagfond en Orange gehad, alle drie thuis. Volgend jaar moeten ze het laten zien.  

Komende zaterdag prijsuitreiking van ons NIC te Holwerd. Altijd gezellig en mooi vroeg in het stille seizoen zodat er vaak geen andere uitreikingen samen vallen met deze. Ondanks een teleurstellend seizoen voor mezelf, had beter gewild, toch een mooi aantal vleesprijzen en weer bij de kampioenen van het NIC. Gelukkig heb ik plausibele verklaringen voor afgelopen seizoen waar de insiders van op de hoogte zijn. Voor de komende winter wat dat betreft werk aan de winkel en dan volgend jaar weer knallen. Kunnen alle grote mondjes die ik in 2014, 2015 en 2016 nooit gehoord heb, maar in 2017 wel ineens weer gesnoerd worden. Tot de volgende!

8. sep, 2017

Daar was ik weer. Een heerlijke vakantie gehad in het mooie Schotland en dat is zeer goed bevallen. Je verwacht een fabelachtige omgeving en je hoopt natuurlijk op aardige mensen. Ik kan zeggen dat ik me twee weken lang in een soort “Lord of the Rings-achtige” omgeving heb mogen bewegen. Je krijgt gewoon zin om op zoek te gaan naar Hobbits en thee te drinken met de elven, die daar toch ergens in het bos moeten zitten. Prachtige bergen, heerlijke beekjes, spookachtige vissersdorpjes en goed bier en dat samen met mijn allerliefste. Wij hebben zo’n beetje heel Schotland doorkruist met onze eigen auto, ongeveer een 3000 kilometer gereden en dat allemaal aan de linkerkant van de weg. Uiteraard heb ik me ook verloren in het proeven van de plaatselijke delicatesse, namelijk haggis. Ja ik zei echt haggis, kent u dat? Ik zal een korte omschrijving geven van dit heerlijke Schotse gerecht: Haggis is een type vleesgerecht gemaakt van schapen-hartlong en lever, vermalen met dierlijk vet (reuzel), uihavermoutpeperzoutkruiden en bouillon. Oorspronkelijk werden de ingrediënten in een schapenmaag gestopt voordat het geheel werd gekookt, maar tegenwoordig worden hiervoor meestal andere materialen gebruikt, net zoals bij het maken van worst. Meestal wordt haggis geserveerd met 'neeps and tatties' (Schots voor turnip en potatoes), oftewel koolraap en aardappelpuree, aldus Wikipedia. Het klinkt wellicht vies, maar het smaakt niet anders dan fijne gehakt, iets zwaarder in smaak en vooral op de maag. Je kan echter als je dit bij je ontbijt eet, tot 12.00 uur gewoon doorgaan zonder tussendoortje.

Genoeg over mijn vakantie. Ben erg blij dat mijn vader de zorg voor mijn duiven op zich wilde nemen zodat de jonge duiven gewoon doorgespeeld konden worden op de jonge duivenvluchten. Ik heb ze tot Niergnies(385 km.) mee gehad en Morlincourt vond ik geen meerwaarde meer hebben. Ze hebben nu drie keer twee nachten mand gehad en genoeg geleerd. Oostenwind, westenwind, noordenwind, buien, harde blauwe lucht, kortom echt een Hollandse zomer waarin de jonge duiven snel moeten leren en de meeste hebben dat goed doorstaan. Er zijn er nog 28 over en die kunnen lekker gaan uitruien, alhoewel ze al een heel eind zijn. De laatste vlucht ging menigeen met 1 oude pen de mand in. Nu heb ik nog een twintigtal taartjongen en een groep van dertig die over twee weken afgespeend worden. Dit is een testclubje die de hele winter los gaan en we zien wel wat er over blijft voor volgend jaar. Wellicht nog een paar keer africhten en dan vanaf vlucht 1 mee met de oude duiven. De laatste vlucht van de jonge duiventour ben ik bij broer Willem geweest. Hij stond 4e generaal lang van de afdeling Friesland en we hadden al gespeculeerd over het aantal te spelen duiven. De conclusie werd dat als Willem nog kans wilde maken op de 1e plaats in de afdeling hij 10 jonge duiven moest gaan spelen en een 1e in het a.c.g. zou moeten vliegen en hopen dat de concurrentie steken laat vallen. Om 16.00 uur meldde ik me bij Willem en hij was gespannen. Het gevoel was goed en de verwachtingen hoog. Om 16.28.00 klokt hij een duif en 1,5 minuut later nummer 2 al in de klok. Daarna is het lang stil, maar komen ze toch vlot thuis. Hij speelde een 1e en 3e in de a.c.g. en in de kuststrook tegen 1.006 duiven. Precies wat hij wilde en dus maximaal punten. De concurrentie liet wel iets van steken vallen, maar de heren Pander en Elzinga wisten toch ook hun duiven op tijd genoeg te draaien en daarmee was er maar 1 concurrent die hij voorbij kon gaan en toch een mooie 3e plaats onaangewezen kan aantekenen. Ook nog 10e aangewezen, wat wil je nog meer. Petje af Willem, dat wordt weer stamppot eten en naar het bekerfestijn.

Wat lopen de ergernissen over en weer weer hoog op. Tuurlijk is het niet goed gegaan bij de Belgian Masters, ik heb het ook gezien. Het maakt echter niet uit of dingen goed of fout gaan, maar zeiken gaan we toch. Als je ze lost gaat iedereen net zo lang wachten tot het een keer mis gaat en dan maar om ons heen slaan, niet kijken wie we raken, nee slaan slaan slaan!! Als ze niet gelost worden of er een vlucht afgelast wordt vinden we ook dat een reden om te slaan slaan en nog eens om ons heen te slaan. Denk je nou echt dat de organisatie van bijvoorbeeld een Belgian Masters niet in de gaten heeft dat het een slecht verloop was, voel jij je echt in de positie om nog eens wat zout in de wonden te strooien? Hulde voor jou dat je je zo groot voelt.

Gelukkig heb ik ook nog mooie dingen langs zien komen die weer veel positiviteit uitstralen. Zo heb ik zelf een duifje opgehaald uit Steenwijk bij een meisje die zich ten zeerste bekommerde om de gezondheid van mijn duifje. Daarnaast las ik een mooi stukje over een aanvlieger van John Logeman die bij ene mevrouw Borst neergestreken was, ik zou zeggen lees het stukje maar eens op zijn blog, werkelijk ontroerend. John heeft voor mij ook nog een duifje meegenomen uit Hoorn en een collega van mij is voor mij naar Haarlem gereden om daar een duifje op te pikken. Allemaal leuke positieve dingen die ook bij de duivensport horen. Ook op de camping in Nieuwe-Tonge hebben een aantal toeristen de zorg voor een aangevlogen duif van mij op zich genomen en de duif heeft heerlijk in de tent vertoefd. Fantastisch dat een duivenliefhebber uit Nieuwe Tonge je dan weer wil helpen om de duif richting Friesland te krijgen terwijl ik op vakantie ben, Marco bedankt! Het geeft een goed gevoel en laat zien dat er nog best een beetje menselijkheid is binnen en buiten de duivensport. Af en toe heb je wel eens het gevoel dat dat weg is, maar als je zelf goede dingen blijft doen en positiviteit blijft uitstralen dan zul je merken dat je omgeving ook veranderd. Een simpel voorbeeld is het rijden in een auto en de tegenliggers die je tegenkomt. Veel mensen kijken elkaar 2 seconden aan. Als jij dan blij kijkt is dat de energie die je overdraagt naar een ander die daar over gaat nadenken en deze positieve energie meeneemt. Doet hij dat niet ook goed, maar ik bedoel te zeggen het is wat je overbrengt dat de wereld voedt. We zijn eigenlijk allemaal opladers, oftewel kunnen allemaal als opladers fungeren. Het is alleen aan jezelf de taak om ook daadwerkelijk in te pluggen bij de medemens, ik zou zeggen doe er je voordeel mee en plug eens in. Tot de volgende!